Fikk kanonen tilbake

Salutt. Gunnar A. Lindaas (t.h.) har i alle år deltatt i salutteringen på Spiraltoppen 17. mai. Nå har han etter en samtale med direktøren for Forsvarsmuseet sørget for at Drammen får tilbake kanonen som Forsvarsmuseet fjernet i fjor sommer.  foto: tore shetelig

Salutt. Gunnar A. Lindaas (t.h.) har i alle år deltatt i salutteringen på Spiraltoppen 17. mai. Nå har han etter en samtale med direktøren for Forsvarsmuseet sørget for at Drammen får tilbake kanonen som Forsvarsmuseet fjernet i fjor sommer. foto: tore shetelig

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Mangeårig forsvarsvenn Gunnar Lindaas jubler etter at Drammen har fått tilbake kanonen som Forsvarsmuseet fjernet fra Spiraltoppen sist sommer.

DEL

Det betyr at den gamle kanonen som i sin ble satt opp på Spiraltoppen til forsvar mot svenskene før 1905 igjen skal runge over byen klokken 08 00 17. mai. Nå i år blir det 28. gangen. Mangeårig formann i forsvarsforeningen Gunnar Lindaas trodde det ikke ville bli mer enn 27 ganger.
– Jeg hadde egentlig gitt opp, innrømmer han.
– Så dette var helt utrolig, og veldig gledelig.

Ble pusset opp. Det var i desember 1979 at Forsvarsmuseet deponerte kanonen av merket Cockerill hos Drammen Forsvarsforening.
Da var kanonen i svært dårlig forfatning, men etter lang tids oppussing, ble den satt opp på kanonstillingen på Spiraltoppen, en stilling som i sin tid ble bygget til forsvar mot svenskene.

Årlig salutt. I 27 år sørget Cockerillen for Drammens offisielle 17. mai-salutt, til Forsvarsmuseet hentet den sist sommer.
Begrunnelsen var blant annet at den var sjelden, og at den trengte bedre vedlikehold.
Mange drammensere reagerte, blant dem nåværende formann i Drammen forsvarsforening Trond Østgaard og tidligere formann i samme forening Gunnar Lindaas.

Ga ikke opp. Og Lindaas ga ikke opp, men ringte og ringte for å få direktøren for Forsvarsmuseet Runar Gjerald i tale.
Og mandag kom Lindaas endelig gjennom på telefon.
– Jeg fikk lagt fram alle argumentene, at kanonen er viktig for byen, at den har en stor symbolverdi og at kanonstillingen ble bygget for slike kanoner. I det hele tatt at den hørte hjemme her. Han sa jeg skulle få høre fra ham, og tirsdag ettermiddag ringte han og sa at vi skulle få den tilbake før 17. mai, i fullt oppusset stand! Ja, jeg må si at dette varmet et forsvarshjerte, innrømmer Gunnar Lindaas.

Saluttstrid. Hvem som skal ta seg av salutten kan Lindaas ikke si nå.
I mange år var det forsvarsforeningen i samarbeid med Heimevernet som var ansvarlig, i samarbeid med forsvarsforeningen. Men Norske Reserveoffiserers Forbund har meldt seg på, etter eget utsagn med bakgrunn i nye retningslinjer om saluttrett.
- Akkurat nå er jeg bare glad for at vi får kanonen tilbake. Det med salutten får vi ta senere, sier han.

Artikkeltags