For få hester - må betale

<b>MÅ BETALE.</b> Tor Erling Halvorsen, administrerende direktør i Nissan Norge, med Nissan X-Trail som har vært stridens kjerne. FOTO: LARS JOHNSEN

<b>MÅ BETALE.</b> Tor Erling Halvorsen, administrerende direktør i Nissan Norge, med Nissan X-Trail som har vært stridens kjerne. FOTO: LARS JOHNSEN

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

NAF har vunnet kampen mot Nissan Norge, som må punge ut etter en pikant strid om hestekrefter.

DEL

Det kan det ventes at en lang rekke kjøpere, av Nissan X-trail 2,0 liter med automatgir, vil be om prisavslag. Totalt kan det være snakk om 157 bileiere.
-Dette er en full seier for NAF og våre målemetoder. Nissan-importøren forsvinner fra nyttår, og derfor vil jeg råde kunder til å kontakte sine forhandlere for å få prisavslag. Dette bør være en grei sak, så får heller forhandlerne ta diskusjonen bakover med fabrikken, sier NAF-advokat André Fimreite til Drammens Tidende.

ET SPARK. I snitt viser en Nissan X-trail 2,0 liter bensin med automatgir rundt 116 hestekrefter, mens Nissan opplyser at den skal yte 140 hk.
Flere kjøpere av denne modellen har klaget over manglende hestekrefter, og NAF har kjørt en prinsippsak mot Nissan Norge.
Det var en bilkjøper som via NAF stevnet Nissan-importøren for Eiker, Modum og Sigdal tingrett. Nå får mannen, som betalte snaut 400000 kroner for bilen, et prisavslag på 40000 kroner. I tillegg må selskapet betale 62000 kroner i saksomkostninger.
Sorenskriver Erik Bredo Lund er ikke i tvil om at Nissan har et forklaringsproblem, og må rydde opp i saken. Lund mener det kan virke som om 2,0 liter yter det som er normalt for en 1,8 liter.
-Grunnen til at oppgitt effekt ikke er tilgjengelig er uavklart. Nissan Norge har ikke kunnet/villet stille med teknisk ekspertise som har kunnet avklare forholdet, skriver Bredo Lund.

FOR FÅ HESTER. -Retten ser det som klart at det er noe ved Nissan X-trail med automatgir som gjør at motorens effekt ikke er tilgjengelig for brukeren av bilen. Dette mener retten er en klar mangel i kjøpsrettslig forstand. Forskjellen mellom oppgitt effekt og tilgjengelig effekt er så stor at mangelen må få rettslig betydning, heter det i dommen fra en sorenskriver som har for vane å formulere seg krystallklart.
-Retten finner å måtte legge til grunn som klart sannsynliggjort at Nissan X-Trail med bensinmotor og automatgir ikke gir den motoreffekt som bilene skal gi etter typegodkjennelse og selgers spesifikasjoner, bemerker Bredo Lund.
-Retten ser ingen grunn til å betvile at den aktuelle motoren har potensial til å gi den effekt som typegodkjennelsen viser. Dette bekreftes for så vidt av en test foretatt på NAFs rullende landevei av Nissan X-trail med samme motor, men med manuelt gir, heter det i dommen.
Hverken advokat Jan-Fredrik Rafen, som er advokat for Nissan, eller Nissan-direktør Tor Erling Halvorsen var tilgjengelige for kommentar i går.
Nissan Norge avvikles 31. desember i år, og NAF tror at importøren vil akseptere dommen.
Forskjellen mellom oppgitt effekt og tilgjengelig effekt er så stor at mangelen må få rettslig betydning.
Fra dommen i tingretten

Artikkeltags