Halvparten av klærne vi kaster kan gjenbrukes

– Klær er for billig og vi betaler for lite for dem, sier Madelen Høgnes Syversen. Hun er kjole- og draktsyer og jr. patternmaker. Hun mener at nordmenn har mistet respekten for klærne de bruker og kaster dem uten å tenke seg om.

– Klær er for billig og vi betaler for lite for dem, sier Madelen Høgnes Syversen. Hun er kjole- og draktsyer og jr. patternmaker. Hun mener at nordmenn har mistet respekten for klærne de bruker og kaster dem uten å tenke seg om. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Hvert år kaster nordmenn mellom fire og fem poser klær. Halvparten kunne vært gjenbrukt, viser analyser.

DEL

(Laagendalsposten) – Totalt havner mellom 40.000 og 50.000 tonn klær i søpla hvert år. Det er over 20.000 tonn bæreposer med klær, sier utviklingssjef Arn-Willy Hjelle i Miljø og logistikk hos Fretex.

Plukkanalyser som er blitt utført av avfallsselskap viser at halvparten av klærne som kastes, egner seg for gjenbruk, forteller han.

Gjenbruksaksjon

Denne helgen arrangerer Fretex i samarbeid med bransjen og veldedige organisasjoner tekstilaksjonen 2016 der folk kan ta med ubrukte og feilkjøpte, slitte, krympede eller slitte klær til Jernbanetorget i Oslo sentrum.

Mottoet for aksjonen er at brukte klær kan gjenbrukes, få en ny eier og et nytt liv.

I tillegg til tips om kjøp og salg av gamle skatter, byr tekstilaksjonen på tips og hjelp til reparasjon av det som er ødelagt.

LES OGSÅ: Vil utsette slukking av FM-nettet

Enkelt å reparere

– Klær er for billig og vi betaler for lite for dem, sier Madelen Høgnes Syversen.

Hun utdannet som kjole- og draktsyer og junior pattern maker.

Høgnes Syversen mener at nordmenn har mistet respekten for klærne de bruker og kaster dem uten å tenke seg om.

– Det er faktisk ganske enkelt å reparere sin egne klær. Å reparere et lite hull eller sy på en knapp kan du gjøre mens du sitter og ser på tv, smiler hun.

LES OGSÅ: Ikke gi barna gammel refleks

Kan bli flinkere

Tekstilaksjonens mål er at det skal bli like naturlig å reparere, dele eller resirkulere klær som det er å pante flasker.

Aksjonen hevder å være Norges største dugnad for gjenbruk og resirkulering. Fretex-sjef Hjelle mener det er rom for forbedring på begge områder:

– Folk begynner å bli flinke til å resirkulere papir, glass og metal. Vi ønsker at de skal bli like flinke til å resirkulere klær, om det ikke går å gjenbruke dem, sier han. (©NTB)

Artikkeltags