I tiden etter vinterferien er det normalt høysesong for lus i Norge. Dermed er det naturlig at den nasjonale uken for lusesjekk starter mandag 5. mars.

De fleste, både små og store, bruker varme luer når det er skikkelig kaldt. Noen deles. Små hoder har tett nærkontakt over nettbrett- og mobilskjermer. Med andre ord: Vi er inne i det som normalt er høysesong for lus.

– Dersom sjekk og behandling for lus skjer samtidig, ser det ut til å redusere antall hodelustilfeller over tid, kommenterer Folkehelseinstituttet (FHI).

De gir også anbefalinger for effektiv behandling når barna er smittet med hodelus. FHI trekker fram lusebehandling som ikke bidrar til resistensutvikling. Et eksempel er virkestoffet dimetikon. Dette tar livet av lusa mekanisk, benyttes i ulike luseprodukter, og har godt dokumentert effekt.

Inger Johanne Kjelsen er apoteker på Boots apotek på Storo i Oslo. Hun opplever en økende bevissthet blant foreldre for behovet for regelmessig lusesjekk.

Saken fortsetter under bildet.

– Jeg merker at folk er blitt flinkere. Når jeg forteller kundene med smittede barn at de må kamme nøye hver eneste dag for å bli kvitt lusa, er det færre som blir overrasket nå enn for noen år siden, sier Kjelsen.

Apotekeren ser stadig foreldre komme innom for tips om hvordan de skal bli kvitt hodelusa. Her forklarer hun hvordan foreldre kan sjekke barna for lus gjennom fire enkle trinn:

  • Legg et hvitt håndkle over skuldrene på barnet. Hvis barnet ditt har langt hår, bør du bruke et ekstra håndkle for å fange eventuelle lus. At håndkleet er hvitt, gjør det lettere å få øye på lus.
  • Kjem systematisk gjennom håret fra hodebunnen ned til hårspissene. Skyll kammen eller tørk av den etter hvert tak. Slik fjerner du eventuelle døde lus.
  • Kjem like systematisk fra pannen og ut til hårspissene.
  • Gjenta den samme prosessen fra nakken, for å sikre at alle eventuelle lus er fjernet. Ser du luseegg, kan du fjerne disse med fingrene.

Oppdager du hodelus, er det verken flaut eller rart.

Inger Johanne Kjelsen, apoteker

Det har tradisjonelt vært en del fordommer og myter knyttet til det å smittes med hodelus. Apotekeren synes det er på tide å knuse disse mytene, en gang for alle.

– Gamle myter gjør at folk kan kvie seg for å fortelle omgivelsene at barna er smittet med hodelus. Og det bør man absolutt gjøre, ikke minst til skole og barnehage. Slik bidrar man til å begrense smitte, sier apotekeren og fortsetter:

– Oppdager du hodelus, er det verken flaut eller rart. Hodelus dukker opp i alle familier, uavhengig av økonomi og alder. Det har heller ingenting med renslighet å gjøre, hodelus liker seg i nyvasket hår, understreker Inger Johanne Kjelsen. (ANB)

Fakta om lus

Hvordan ser hodelus ut?

  • Voksne lus er 2-3 millimeter lange. Lusene kan ha ulike farger: Grå, gjennomsiktige, svarte, brune eller røde (rett etter de har sugd blod). Nymfene (ungene) ligner voksne lus, men er mindre og ofte mer gjennomsiktige i fargen. Luseegg med innhold sitter godt fast i hårstråene nærmest hodebunnen og har en gulhvit, gjennomsiktig farge. Klekte egg har en hvitere farge, og er uten lokk.

Hvordan smitter hodelus?

  • Hodelus smitter ved at lus kryper fra et hode til et annet ved direkte kontakt. Lusene beveger seg raskt, men kan ikke fly eller hoppe.

Hvordan oppdages hodelus?

  • Lus kan leve på hodebunnen i flere uker uten at de oppdages. Tegn på hodelus kan være kløe, sår eller infeksjon i hodebunn eller synlig svart pulver på hodepute eller krage (luseavføring). Den enkleste måten å oppdage lus på er en regelmessig sjekk av håret med lusekam.

Forebygging av hodelus:

  • Det beste tiltaket for å forebygge lus er å undersøke barna minst en gang i måneden, gjerne hver uke. Ikke del lue, strikk eller kam. Sett opp langt hår i strikk. I apotek får du også kjøpt spray for håret som motvirker at man smittes av lus.

Behandling av hodelus:

  • Dersom lus er påvist, er det viktig å starte behandlingen så snart som mulig. Lus kan behandles med lusemidler, våtkamming eller barbering. (ANB)