LIER: – Braaaa! roser Eva-Lena Nielsen Buhaug (23), før hun kaster den gule frisbeen i en lang og perfekt bue over vått høstgress.

Frisbeen flyr over det grønne jordet bak Hennummarka skole – og Luna (2) løper etter så fort border collie-beina kan bære henne, til hun tar igjen den flygende tallerkenen og snapper den rett fra luften i et bestemt jafs.

Stolt og klar for en ny runde, returnerer hun til eieren som står klar med ros, neste triks-kommando og belønningen, som ironisk nok er en ny runde halsende etter frisbeen.

Har du en morsom dyrevideo? Send den til oss her!

LES OGSÅ: Leier inn sporhund for å finne savnet chihuahua

Belønning og mål

Men på sikt, kan det bli større og gjevere belønninger for Luna og Eva-Lena.

– Jeg fikk en mail fra actionkameraprodusenten GoPro i sommer, der de spurte om jeg kunne lage en video for dem, forteller Eva-Lena, som i løpet av det siste året har filmet en del av trikse-treningene med Luna, og lagt ut på Youtube.

Det ble lagt merke til av selskapet som først lanserte konseptet med små action – kameraer som kan festes til alt ifra egen kropp, til sykkel, båt eller bil.

Nå er Eva-Lena i ferd med å sluttføre filmingen for kameraprodusenten, og snart vil akrobatikken til de to Lier-jentene være på vei ut i verden via en av verdens for øyeblikkets sterkeste merkevarer. Men det er egentlig bare en sidevei for Eva-Lena, som har satt seg helt andre mål for hobbyen sin.

LES OGSÅ: Selefred for demente

Disc-dog

– Jeg håper å kunne konkurrere innen disc dog, sier Eva-Lena og forteller om hundesporten som kombinerer frisbee med henholdsvis akrobatikk og løping etter den flygende skiven.
Sporten er ennå ikke en offisiell sport i Norge, men eksisterer i dag blant annet i Tyskland, Polen og Sverige.

Håper er å være klar for konkurranse til neste sommer.

– Vi øver minimum en time hver dag, sier Eva-Lena og røper at man ikke blir hunde-tusenkunstner helt uten videre: Lier-jenta forteller at hun har vært glødende interessert i hund hele livet og lest alt hun har kommet over av hunde-lærebøker og faglitteratur, fra hun kunne lese. I tillegg til å se alt som fantes av hund på tv.

- Rull rundt!

I dag jobber hun i dyrebutikk, kombinert med å være hundeinstruktør. Det håper hun å kunne leve av på sikt. Men da må det øves – enda mer:

– Rull rundt! Spill død! Bamse! sier Eva-Lena etter en liten pause og Luna flyr opp, ned, ruller på gresset, sitter på bakenden, hopper opp på brystet til eieren sin og tar en mellomting av en back-flip og en 360 med skru – i et rasende tempo.

Ikke før er Luna ferdig med ett triks, så er hun klar for neste. Øynene slipper nesten ikke Eva-Lena et sekund og det er ingen tvil om hvem som har kommandoen. Men heller ingen tvil om hvem som har det morsomst på jobb.

LES OGSÅ: Lette etter katt i elva