Kjempeavkastning på børsen – deler ut fire millioner

DELER UT MILLIONER: Noe av det hyggeligste Dag Østern gjør er når han som styreleder i Einar Juels Legat deler ut millioner av kroner.

DELER UT MILLIONER: Noe av det hyggeligste Dag Østern gjør er når han som styreleder i Einar Juels Legat deler ut millioner av kroner. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

I år skal Einar Juels legat dele ut fire millioner til lag og foreninger. Takket være god avkastning på børsen.

DEL

DRAMMEN: – Vi har 65 millioner kroner plassert i fond, og takket være et godt år i fjor fikk vi god avkastning, like under åtte prosent. Det betyr mer penger til utdeling, sier Dag Østern, styreleder i Einar Juels legat.

I fjor delte legatet ut 2,7 millioner kroner. Den største summen fikk sjøspeideren i Drammen med 200.000 kroner, mens en rekke andre lag og foreninger fikk tildelinger i størrelsesorden 30.000 kroner til 50.000 kroner. Årets utdeling på fire millioner innebærer en økning på like under 50 prosent.

– Nå har de fleste gjort det bra på børsen i fjor, og det er ikke sikkert det går like bra i år, men vi har som mål en avkastning på fire til fem prosent, sier Østern.

LES OGSÅ: Nå kan du søke penger

Aksjer, renter og eiendom

Pengene til legatet er plassert i fond administrert av Nordea. Det er snakk om aksjefond, rentepapirer og eiendomsfond. Mens rentepapirer de siste årene har gitt svært lav avkastning så har aksjer gitt meget godt utbytte.

– Vi har investert ca. fem millioner i næringseiendom gjennom fond. Det er litt større risiko enn rentepapirer, men gir også bedre avkastning, sier Østern.

Uansett så er det gleden ved å dele ut penger som står i høysetet for legatet. I 2016 fikk de inn 93 søknader på til sammen seks millioner kroner, og delte ut 2,7 millioner.

LES OGSÅ: Deler ut millioner

Hele fylket kan søke

– Ofte er det små foreninger som blir meget glade for et beløp på 30.000 kroner, et slikt beløp kan bety mye for en liten forening. Det er også stor spredning i hvem som får penger, fra korps og musikk til Røde Kors og pensjonistforeninger, sier Dag Østern.

De fleste søkerne er fra drammensdistriktet, men organisasjoner fra hele Buskerud kan søke understreker han. Det deles ikke ut penger til privatpersoner.

LES OGSÅ: Feirer 20-årsjubileum med gratis julekonsert

Fakta

Brukseier Einar Juel opprettet i 1937 et legat «Einar Juels legat».

Legatet deler årlig ut deler av avkastningen til organisasjoner i Drammen by og Buskerud fylke.

Einar Juel levde fra 1866 til 1942, og var brukseier, trelasthandler, bankdirektør og ordfører i Kragerø.

Han er etterkommer av Iver Albert Juel som var trelasthandler, skogeier, skipsreder, bankdirektør og varaordfører i Drammen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken