Gå til sidens hovedinnhold

Gilani hardt presset

Artikkelen er over 19 år gammel

Den voldsdømte politikeren Yousuf Gilani presses hardt av dommeren i Borgarting lagmannsrett. Gilani medgir at han ikke grep inn overfor mishandlingen av hans søster, til tross for at han visste om det i tre år. Han fryktet at svogeren vil miste ansikt i miljøet.

Ap-politikeren ble i april i fjor dømt til fem måneders ubetinget fengsel for å ha slått ned sin svoger. Dette skjedde etter at søsteren ba Gilani om hjelp etter å ha blitt utsatt for vold fra sin ektemann. Svogeren skal ha mishandlet Gilanis søster både den dagen hun ba om brorens hjelp og i et tidsrom på flere år.

Massiv støtte

Gilani anket straffeutmålingen, ikke skyldspørsmålet, til Borgarting lagmannsrett. Retten behandlet saken om grov legemsbeskadigelse i går, og aktor - statsadvokat Arne Willy Dahl - la ned påstand om fem måneders fengsel, men hvor tre måneder gjøres betinget.
Det betyr at Gilani må sone to måneder hvis retten tar påstanden til følge. Dermed kan fengselsstraffen bli tre måneder lavere enn straffeutmålingen fra byretten.
Gilani er bystyremedlem for Ap i Drammen, og er kjent som en anitivoldsforkjemper i mange år. Han arbeider som lærer ved Strømsø skole.
- Reaksjoner fra kolleger, politikere, krisesentre og elever gjorde at jeg til slutt valgte å anke over straffeutmålingen. Jeg mener jeg er dømt altfor strengt. Retten har ikke lagt vekt på den spesielle familiesituasjonen. Jeg føler meg ti år eldre og skulle ha vært denne saken foruten, sier Yousuf Gilani til Drammens Tidende.

«Passivt»

I 1996 ble hans søster giftet bort under et arrangert ekteskap i det norsk-pakistanske miljøet. Vitner har forklart at hun ble mishandlet like etter bryllupet, og at det pågikk fram til voldsperioden mellom Gilani og svogeren i 1999. Gilani visste om volden i hele denne treårs perioden.
- Snakket du med svogeren din om volden?, undret lagmann Jan Martin Flod.
- Nei, fordi jeg fryktet at han ville miste ansiktet i miljøet, gikk jeg ikke videre med mishandlingen av min søster.
- Det eneste du har gjort, til tross for at du visste om volden, var å snakke med en politimann?
- Ja.
- Gjorde du ingenting for å stoppe volden?
- Jeg prøvde å bearbeide min søster til ikke å trekke tilbake politianmeldelsene.
- Var det en holdning i familien at interne forhold skulle tas opp i familien, uten å blande inn myndighetene?
- Nei.
- Jeg stusser litt, det virker litt passivt, sa lagmann Flood om Gilanis engasjement.

Belastning

Gilani sa i retten, at det i dommen fra byretten, står at retten ville statuere et eksempel i det norsk-pakistanske miljøet - at det må trekkes opp en linje for voldsbruk. Dette fikk lagmannen til å reagere.
- Jeg kan ikke finne noe om dette i dommen. Kan du henvise til hvor det skal stå?
- Nei, det står ingen steder, sa Gilani og mente det var aktor som hadde uttalt det.
Gilani ba om lukkede dører, men lagmannsretten forkastet begjæringen. Både Gilani og hans forsvarer, advokat Tom L. Urdahl, mener presseomtalen har vært en enorm belastning. - Han har allerede fått en vesentlig straff, sier advokat Urdahl og tenker på medieomtalen.

Kommentarer til denne saken