OSLO: – Dette er helt overveldende. Jeg blir både rørt og glad over å se så mange – fra forskjellige nasjonaliteter og trossamfunn – står sammen og tar så kraftig avstand fra de ekstremistiske grupperingene, sa Yousuf Gilani.

Drammenseren og venstrepolitikeren sto, sammen med tre muslimske ungdommer fra Oslo, bak arrangementet som samlet mer enn 5.000 mennesker i Oslos gater.

«Nei til ekstremisme – ja til fred», ropte demonstrantene taktfast, fra start til slutt. Gilani fremst, med imamene fra flere forskjellige menigheter i Oslo sammen – arm i arm.

Samlet hele det politiske Norge

Demonstrasjonen startet på Grønland torg, og gikk via Jernbanetorget opp Karl Johan, før det endte opp foran Stortinget. Der ventet appeller.

Både statsminister Erna Solberg og leder for Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre sto på talerlisten – i tillegg til blant andre generalsekretær for islamsk råd Mehtab Afsar, fungerende biskop i Oslo, May-Anne Grasaas, og tidligere stortingspresident Akhtar Chaudhry.

Gilani satte spesielt pris på mangfoldet både på talerlisten, men også blant publikum.

– I dag var hele det politiske landskapet med partilederne deres, representatnere fra ungdomspartiene, statsministeren var her, representanter fra de ulike islamske trossamfunnene var her, i tillegg til representanter fra andre religioner og livssyn. Og ikke minst mannen i gata. Dette viser at denne saken engasjerer folk!

LES OGSÅ: – Nå er trollet kommet fram i lyset

Viser vei

Gilani mener demonstrasjonen er historisk, og blir lagt merke til langt utenfor Norges grenser.

– Dette er en milepæl i kampen mot religiøs ekstremisme. Det er veldig sjelden du ser representanter fra så mange forskjellig trosretninger stå sammen – skulder ved skulder for å vise sin avsky; og det blir lagt merke til ute i verden!

Gilani bekrefter at det var mange internasjonale medier til stede, blant annet den arabiske TV-kanalen Al Jazeera, og kurdiske, pakistanske og irakiske medier.

– Dette er et signal som har gått ut til flere milliarder mennesker fra Norge. Og det vi sier er: Vi tolererer ikke terrorisme i våre gater, vi aksepterer ikke holdninger som oppfordrer til terrorisme, vold og hat i religionens navn. Jeg tror at budskapet her i dag, har gått helt inn til terrororganisasjonen IS.

Den engasjerte lokalpolitikeren tror heller ikke dette er det siste signalet som blir sendt:

– Jeg tror dette er starten på flere markeringer rundt omkring i Europa; at dette aksepterer vi ikke.

LES OGSÅ: – Demonstrasjonen mot IS er et historisk vendepunkt

Stolt drammenser

Gilani legger til at han i dag er spesielt stolt over å være fra Drammen:

– At Drammen er med på å vise vei mot ekstremisme og oppfordre til samhold for å verne om våre felles verdier gjør meg ekstra stolt i dag.

Gilani var heller ikke den eneste representanten fra Drammen. I toget gikk også lokalpolitikerne Tony Burner (Ap) og Sadi Emeci (SV).

– Jeg er her for å demonstrere mot Profetens Ummah og deres holdninger. Jeg synes ikke de skal få lov til å representerer oss muslimer.

Dette er en flott måte å få sagt at nok er nok!, sa Emeci.

Martin Kolberg gikk også i demonstrasjonstoget:

– Jeg er her av to grunner. Den ene er å demonstrere mot terrororganisasjoner. Den andre grunnen er for å støtte muslimene og deres initiativ, sier han.

Andre saker på dt.no: