Gir ordføreren bakoversveis

GRÜNDER-KLIPP. Frisør Meral Sucu gir Drammen-ordfører Tore Opdal Hansen en leksjon med saksen for å vise at innvandrerkvinner duger. FOTO: GUNNAR RASI LARSEN

GRÜNDER-KLIPP. Frisør Meral Sucu gir Drammen-ordfører Tore Opdal Hansen en leksjon med saksen for å vise at innvandrerkvinner duger. FOTO: GUNNAR RASI LARSEN

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Tore Opdal Hansen (H) etterlyser gründerånd blant byens innvandrere. Tyrkiske Meral Sucu (28) gir ordføreren svar på tiltale.

DEL

For to måneder siden solgte hun leiligheten sin for å ha råd til å starte ny frisørsalong i Blichs gate på Strømsø.
-Jeg får ikke offentlig støtte, men har brukt av egen kapital. Jeg vet ikke hvordan dette vil gå, men ønsker å prøve, sier Meral Sucu som i tillegg har planer om å starte ny brudesalong.

JUNGELTELEGRAF. Før Meral flyttet til Norge for fem år siden, drev hun egen frisørsalong med flere ansatte i hjembyen Beysehir i Konya i Tyrkia.
Jungeltelegrafen ser ut til å virke. 28-åringen røper at hun allerede nå har tjent inn husleien. Stadig nye kunder bestiller time eller dropper innom på impuls.
-Jeg har ikke så mange norske kunder ennå, men jeg håper at både innvandrere og nordmenn vil klippe seg hos meg, sier hun optimistisk.
Dette er musikk i ørene til Drammen-ordføreren. Han vet at byens innvandrerbefolkning øker kraftig.
Det verst tenkelige scenariet er at store ungdomskull faller ut av arbeidsmarkedet.

VIL HA OPPGJØR. Da kan resultatet bli en splittet by med sosial uro og konflikter.
-Vi har alle sett innvandreropptøyene i Frankrike. Det må vi for all del unngå. Drammen står ved en korsvei. De neste 10-15 årene må vi bli en mer inkluderende by enn det vi har vært de siste 20. Om noen år vil Drammen ha butikker fra alle verdenshjørner, håper Opdal Hansen.
Han har sett seg lei på fastlåste fordommer som skaper større avstand enn nærhet.
-Vi tenker ofte veldig tradisjonelt: "Bare de blir her lenge nok, så blir de som oss". Denne holdningen må vi ta et oppgjør med. Gjør vi ikke det vil ulikhetene bli større, ikke mindre. Det vil bety flere misfornøyde drammensere, advarer Høyre-ordføreren.

"FLOTTE OG STERKE." Kvinnepolitisk talskvinne i Drammen Høyre, Pia Prestmo, vil også slå et slag for innvandrerkvinner.
-Jeg blir litt oppgitt over hvordan de ofte fremstilles i offerrollen fordi media dyrker konflikter og krisemaksimerer. Vi får høre at kvinner med minoritetsbakgrunn ikke slipper ut av hjemmet, at de må gå med skaut og at alt er trist og leit. Vi hører desto mindre om flotte, sterke kvinner som starter egne bedrifter. Dette ønsker vi mer av, sier Prestmo.
Hun får støtte av Hatice Elmacioglu (20), som også er nominert på Høyres valgliste i Drammen. Til daglig jobber hun som 1.-konsulent i NAV Utland i Oslo.
-Nøkkelen til integrering er å se individet, og ikke se på innvandrere som én gruppe, påpeker Elmacioglu.Vi hører desto mindre om flotte, sterke kvinner som starter egne bedrifter. Dette ønsker vi mer av.
Pia Prestmo

Artikkeltags