Gir penger til Zululand

Levi Amandus Buar Schmidt (8) Simen Fossesholm (9½) og Cathrin Johansson (7)  selger leker dagen lang for at barna i Zululand skal ha det bra.

Levi Amandus Buar Schmidt (8) Simen Fossesholm (9½) og Cathrin Johansson (7) selger leker dagen lang for at barna i Zululand skal ha det bra.

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Fire barn i Korvaldveien i Mjøndalen ofrer trillebårlass med leker. De vil hjelpe fattige barn i Afrika.

DEL

Mange har sikkert satt opp en bod som liten, solgt leker og hatt et mål om å tjene noen kroner. Som oftest har målet vært å kjøpe seg en stor godteripose av gevinsten. Men for Tonje Jensen (7), Cathrin Johansson (7) , Levi Amandus Buar Schmidt (8) og Simen Fossesholm (9½) går ikke pengene fra salget av leker til dem selv. De gir penger til barn i Zululand i Sør-Afrika.

- Det er sånn at jeg har en fadderbror der, forteller Cathrin. Hun er glad for å kunne hjelpe fadderbroren sin og andre barn i en barneby i Zululand. Da er det ikke så farlig å måtte ofre noen leker.

Engasjerte

Moren, Rita Helgerud, er veldig stolt av barnas påfunn.

- Dette har barna funnet på helt selv, påpeker Helgerud. Men hun har nok hjulpet barna med å finne ut hvor de skulle donere pengene. I går satte de inn 550 kroner til Mari Maurstads forening zulufadder.no, etter å ha solgt leker i to dager.

Utenfor huset i Korvaldveien 37 A sitter barna fra morgen til kveld. Tonje er på ferie, men var også med å starte prosjektet. En provisorisk bod ble spikret opp på søndag med klar beskjed om hva pengene går til. Det bugner av spill og bøker. En trillebår er fylt til randen med bamser. Mesteparten av lekene har de hentet fra eget rom, men noen av dem har også naboer bidratt med.

- På kvelden i går hadde vi solgt for 606 kroner tilsammen, sier Simen en anelse stolt. Og Cathrin står og vifter med en pose full av mynt som er dagens fangst.

God ide

Det hele startet med at Cathrin og Tonje lagde treting i garasjen og ville selge kunstverkene sine. Simen slengte seg på med noen leker. Det samme gjorde Levi, som i utgangspunktet kom med forslaget om å gi bort pengene. Det syns alle var en god ide, og etter nøye overveielser falt valget på Afrika.

- Vi syns synd på dem, understreker Levi.

Så nå har de sittet fra to om dagen til halv ti om kvelden og forsøkt å stoppe folk som har kjørt og gått forbi. Og mange har stoppet. Kanskje femti stykker, påstår de engasjerte barna.

Kvitter seg med leker

-Men er det ikke trist å selge lekene sine da?

- Nei, sier dem høyt i kor.

Men så innrømmer Levi at det var et par porselenssko som det var litt tungt å selge.

- De var jo så fine, sier han med et sukk.
- Men det er verdt det, understreker han raskt.

- Pappa sier at rommet mitt ser ut som et krigsherjet område, så han var glad jeg ble kvitt en del leker, sier Simen.

Ønsker mer besøk

Og Simen håper de klarer å få inn til sammen 1000 kroner.

- Ha, jeg håper på en million. Det skal vi klare å få inn i løpet av fem år, sier Levi og ler.

- Hvor lenge skal dere sitte her i sommer da?

- Vi skal sitte her til alle lekene er solgt, sier Cathrin. Alle syns det er gøy å jobbe ved boden, og mener det er viktig å bidra.

- Vi tenker at barna i Zululand kommer til å bli glade, sier Levi.

Etter at de satte inn penger mandag ettermiddag, fikk de et raskt svar tilbake fra organisasjonene med beskjed om at pengene skal gå til varme klær til barna. Det er nemlig kaldt der nede nå.

Nå håper Cathrin, Levi, Simen og Tonje at så mange som mulig tar turen innom og kjøper noe for å støtte en god sak.

Artikkeltags