Gå til sidens hovedinnhold

Skriker etter stadionløsning

Artikkelen er over 9 år gammel

Godset står uten hjemmebane fra neste sesong etter at forhandlingene med Drammen kommune har brutt sammen. Nå frykter Ronny Deila for klubbens fremtid på toppnivå.

DRAMMEN: Førstkommende mandag skal Strømsgodset melde inn til Norges Fotballforbund hvor de skal spille sine hjemmekamper i 2012.

Del på Facebook

Problemet er at klubben ikke har noe å rapportere fordi det per i dag ikke eksisterer en leieavtale med Drammen kommune for neste sesong.

Partene har forhandlet om en langsiktig kontrakt i halvannet år, men nylig brøt samtalene sammen. Det er rett og slett for stor avstand mellom hva kommunen krever i husleie, og hva SIF er villig til å betale.

Norgesmesterne fra i fjor befinner seg dermed i samme båt som kriserammede Stabæk, som heller ikke vet hvor de skal spille hjemmekampene i 2012.

– Jeg blir litt skremt over kommunen. Det er ganske utrolig at man ikke klarer å komme til enighet. Hvis man ikke har med seg egen kommune engang, så blir det vanskelig å være et topplag, sier Ronny Deila.

LES OGSÅ: SIF får ikke spille i Drammen

Oppgitt suksesstrener

Tidligere har ingen i Strømsgodset ønsket å si så mye om denne saken i media, men nå har suksesstreneren bestemt seg for å ta bladet fra munnen. Deila er nemlig mektig lei av at klubbens fremgang og utvikling skal treneres av politikere og byråkrater i kommunen.

Deila mener rett og slett at hele SIFs fremtid som toppserielag står på spill i denne saken. Han frykter at klubben må betale så mye for å leie Gamle gress at det går ut over den sportslige satsingen.

– SIF har vært best i landet til å få mest mulig ut av pengene. Det skal vi fortsette med. Vi spør heller ikke om mye, men vi må ha fornuftige rammebetingelser til å drive som et eliteserielag. Hvis det tas enda mer penger fra sport, så blir konsekvensen til slutt at vi må spille i 1. divisjon, sier Deila.

Klubbens ettertraktede trener stiller seg undrende til at Drammen kommune ikke ser verdien i å ha et lag som kjemper i toppen av norsk fotball. Både økonomisk og i et samfunnsperspektiv.

– Drammen har brukt vanvittig mye penger på reklame opp gjennom årene, men SIF er den beste og billigste reklamen de kan få. Toppidrett er viktig for identiteten til byen, og det er viktig for barn å ha forbilder å se opp til. Derfor må kommunen legge til rette i stedet for å ta fra toppidretten, sier en oppgitt Ronny Deila.

LES OGSÅ: Derfor lykkes Deila

Økonomisk uenighet

Stridens kjerne i forhandlingene mellom SIF og kommunens administrasjon er naturligvis økonomi. SIF hadde svært gunstige leiebetingelser i den forrige avtalen fra 2005–2010. Etter hva Drammens Tidende erfarer har klubben sagt seg villig til å akseptere inntil tredobling av denne husleien, men det er ikke i nærheten av godt nok for kommunen.

Det er allerede gjort investeringer på Marienlyst på ti millioner kroner, og i løpet av vinteren skal det bygges nytt flomlysanlegg til 15 millioner kroner – utbedringer som er helt nødvendige for at SIF skal få lov til å spille Tippeliga-fotball på Gamle gress. Samtlige 25 millioner skal nå bakes inn i den nye leieavtalen. I tillegg bes SIF om å ta finansieringskostnaden, som kan bli opp mot en million kroner.

– Vi er ikke enige om hvor mye av de nødvendige investeringene som skal inn i grunnlaget for å leie ut banen. Rådmannen har lagt inn som en forutsetning at hele investeringsgrunnlaget må inn i avtalen, sier byutviklingsdirektør Arild Eek(bildet), som forhandler på vegne av kommunen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lobbyvirksomhet

I juni uttalte han at det er slutt på subsidieringen av SIF. Det er en holdning i kommunen at de har gjort mye for byens eliteserieklubb. Ikke bare gjennom den gunstige leieavtalen, men også fordi de tok hele kostnaden da nye Marienlyst skole måtte flyttes fordi SIF forkastet stadionplanene på Sundland.

Først på høstparten i år ble klubb og kommune enige om betingelsene for en leieavtale for inneværende sesong. Like etterpå brøt forhandlingene om en ny fire-femårsavtale sammen.

LES MER: Ordføreren lover en løsning men ber om mer tid

I kjølvannet av dette har SIF forsøkt å drive lobbyvirksomhet direkte inn mot politikerne. Først inviterte de hver enkelt gruppeleder inn til en samtale, og i forbindelse med hjemmekampen mot Rosenborg var flere av politikerne på plass som SIFs gjester.

Dette bekrefter styreleder i SIF Toppfotball, Trond Esaiassen (bildet) overfor Drammens Tidende.

– Vi må bli flinkere til å informere om hva vi driver med i SIF, og vi må kommunisere bedre, sier han.

Esaiassen tror denne saken allerede hadde vært ute av verden dersom SIF og politikerne hadde snakket bedre sammen på et tidligere tidspunkt.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Politisk behandling 

Mandag inviterte styrelederen både ordfører Tore Opdal Hansen og Arild Eek til en samtale om stadionproblematikken i håp om å komme fram til en løsning for 2012-sesongen – uten resultat. For å rekke fotballforbundets frist tok SIF på ny kontakt med Eek i går ettermiddag, der de presenterte et nytt forslag til en kortsiktig avtale med ytterligere økning i leiesummen.

Tilbakemeldingen var imidlertid glassklar. Saken må opp på politisk nivå, og blir først avgjort i bystyret 22. november.
Men dette er dessverre åtte dager for sent for Strømsgodset.
Hva som skjer hvis SIF ikke overholder fristen er vanskelig å si. Men ifølge anleggssjef i NFF, Ole Myhrvold, er 14. november en absolutt frist.

LES FLERE GODSET-NYHETER HER

– Det er kritisk hvis denne fristen ikke overholdes, sier Myhrvold, uten å komme inn på hva eventuelle sanksjoner mot klubben blir.

Daglig leder i SIF, Erik Espeseth, vil verken snakke om forhandlinger, kommune, politikere – eller alternative stadionløsninger. Det eneste han bekrefter er at klubben ikke er enige med kommunen og at tiden er i ferd med å renne ut.

Forstår ikke kommunen

Ronny Deila får støtte fra administrerende direktør i Norsk Toppfotball, Niels Røine. Han finner det svært beklagelig at Strømsgodset ikke er i stand til å bli enige med kommunen om ny leieavtale på Marienlyst.

– Det er vanskelig for oss i fotballen å forstå at kommunen ikke ser den verdien og effekten som Strømsgodset har for Drammen. Jeg skulle gjerne likt å se hvilken verdivurdering de legger til grunn når de stikker kjepper i hjulene for en ambassadør for Drammen ved å øke husleien på denne måten, sier Røine.
 

Han undres også over at kommunen velger å sette hardt mot hardt akkurat på dette tidspunktet. Røine peker på at SIF har vært en foregangsklubb på kostnadskutt de siste årene, og fremstår nå som en av de mest veldrevne i norsk fotball. Samtidig høster de altså sportslig suksess.

– SIF har en sportslig og økonomisk soliditet, de har en spennende trener i Ronny Deila, de har en rekke profiler på spillersiden og en av de mest respekterte og ansvarlige kapteinene i norsk fotball, sier Røine.

Han hyller også Marienlyst som toppseriearena.

– Stemningen på Marienlyst er blant de mest tradisjonsrike og genuine i norsk fotball, sier Røine.
 

Kommentarer til denne saken