DRAMMEN: Hva som skinte aller mest utenfor Drammen Tinghus i går ettermiddag, var ikke lett å si: 18 skinnende, blanke Harley Davidson motorsykler, sola som speilet seg i dem, eller brudeparet som solte seg i glansen av smilende mennesker og to glass musserende?– I'm so happy. This is the happiest day of my life, smilte den nybakte bruden. Men med et godt grep i hånden til sin rykende ferske ektemann – samt en tåre i øyekroken som truet med å trille ned.

Det har vært et tøft halvår for Hans Magne Holto fra Drammen og Bernalyn Gajator fra Filippinene; et halvår som fort kunne endt mye, mye verre, enn på trappen til Drammen Tinghus – en vakker vårdag i april.

Søvnløse døgn

Historien som fikk sin eventyrslutt i går, startet for tre år siden på Filippinene. Da Hans Magne dro på ferie til øynasjonen i Stillehavet. Der ble han kjent med Bernalyn. I årene som fulgte holdt paret kontakten på internett, enkelte besøk – og et håp om en felles fremtid.

Men så kom tyfonen Hayian: fjorårets – og blant tidenes verste – uvær, rammet Filippinene i begynnelsen av november. I løpet av et par dager ble tusenvis av hus og mennesker skylt på sjøen, og mer enn 11 millioner mennesker ble rammet av tidenes kraftigste storm. Nesten 6.000 mennesker mistet livet.

Hjemme i Drammen satt Hans Magne. Alene og bekymret. Etter fem søvnløse døgn uten å oppnå kontakt med Bernalyn, bestemte han seg for å dra ned og finne henne.
Da han kom til Gardermoen fikk han endelig et livstegn – og etter nesten en uke i konstant redsel, kunne han holde rundt henne igjen i en landsby på Filippinene et par dager seinere.

– Heldigvis var hun uskadd, sier han stille.

20.000 kroner

Holto forteller at parallelt med at han dro ned, startet parets forlovere opp en innsamlingsaksjon blant venner og bekjente, her hjemme.
Ved hjelp av en egen Facebook-gruppe ble 20.000 kroner samlet inn i løpet av et par dager, og Hans Magne og Bernalyn startet opp arbeidet med å hjelpe familien hennes med hus og mat.

– Det var heldigvis ingen som var skadd i hennes familie, men det var store ødeleggelser, sier han.

Hans Magne forteller at for de innsamlede pengene fikk de reparert 16 hus, kjøpt et halvt tonn ris, samt sendt de unge i familien til Manila for å jobbe og tjene penger. Etter flere uker med «hjelpearbeid» dro Hans Magne hjem. Alene. Bernalyn valgte å bli værende litt lenger for å hjelpe familien sin og administrere midlene som ble samlet inn. Men den 7. desember satt også Bernalyn på flyet til Norge. Ett steg nærmere det livet de begge drømte om. Sammen.

– Det har vært veldig deilig å endelig få være sammen med henne, uten å måtte ta farvel, sier Holto varmt, og skotter bort på Bernalyn.

Han sier at det har vært fint å få lov til å bruke tiden etterpå til å være kjærester.

MC-sponsorer

Det har imidlertid ikke bare vært kjærestetid. Selv om Bernalyn nå bor i Norge, ønsker både hun og Hans Magne å gjøre det de kan for å hjelpe familien hennes på Filippinene – og pengene fortsetter å rulle inn.

– Gutta i klubben har samlet inn penger som går til utdannelse av de yngste i familien hennes, forteller Holto og skryter av måten MC-klubben Chieftains, der han selv er medlem, har støttet opp om både Bernalyn og familien hennes.

– Nå er de med å sponse at lillebroren hennes blir politimann, smiler han.

De omtalte MC-gutta er selvfølgelig med på bryllupsdagen. Etter at det lykkelige paret ble smidd i hymens lenker på Tinghuset, eskorterte nemlig 18 sykler de nygifte gjennom byen og ned til bryllupsmiddag på Oscar.

– Det har vært en veldig spesiell dag så klart. Det er jo noe en gjør bare en dag i livet, sier Hans Magne, med litt rust i stemmen og blanke øyne.

Han forteller at dagen har vært full av gjøremål. Til og med hårklipp og profesjonell stuss av skjegget – med kniv – har stått på programmet. Men nå skinner de begge to. Og bare desserten gjenstår: Bryllupsmiddag og fest med slekt og venner. Hans Magne drar pusten. Lenge. Ser ned i duken. Ser bort på Bernalyn.

– Jeg er veldig lettet nå. Det har vært en kamp. Dette har vi snakket om lenge. Og endelig er vi her.