Har julebrus året rundt

<b>JULEBRUS TIL ALT.</b> Egil Fredriksen nyter julebrus fra Aass til tre måltider om dagen hele året. Han er den eneste som kan feire jul i år med byens egen julebrus. FOTO: JAN-ERIK SØFTELAND

<b>JULEBRUS TIL ALT.</b> Egil Fredriksen nyter julebrus fra Aass til tre måltider om dagen hele året. Han er den eneste som kan feire jul i år med byens egen julebrus. FOTO: JAN-ERIK SØFTELAND

Artikkelen er over 14 år gammel

Etter den intense jakten på Aass julebrus har vi endelig funnet den. Egil Fredriksen drikker julebrus hver dag året rundt og har ennå igjen 35 flasker.

DEL

Julebrusen fra Aass bryggeri lever fortsatt, men det er bare i hjemmet til Egil Fredriksen i Drammen. Til ære for Drammens Tidende åpner han korken på en av de siste flaskene med halvannen liter julebrus. Eimen som møter oss er deilig. Den kjenner vi. Ekte julebrus. Men hvorfor i alle dager finner vi den nå, ett år etter at byens bryggeri tappet julebrus for aller siste gang.
- Det begynte for to år siden. Jeg var så glad i denne julebrusen. Verdens beste brus, så jeg bestemte meg for å kjøpe 348 liter julen 2002. Men det ble for lite, det holdt bare til 20. juni, forteller Fredriksen.

KJØPTE 645 LITER. For å være sikker på at det holdt året rundt, kjøpte drammenseren ytterligere 645 liter med julebrus fra Aass i fjor. Eller for å telle på en annen måte, han kjøpte 43 kasser. Og det var lurt, for i skrivende stund har Egil Fredriksen ennå igjen 35 flasker og er høyst sannsynlig den eneste i Drammen som kan gå julen trygt i møte med byens eget julebrus.
- Det var mange store øyne da jeg kjøpte så mye julebrus. Men jeg er glad jeg gjorde det. I år har jeg kost meg med julebrusen til frokost, til lunsj på jobben og om kvelden, sier Fredriksen, og vi tror virkelig at for ham blir ikke dagen den samme uten.

HVA NÅ? Han viser oss at best-før-datoen egentlig er gått ut, men påstår at brusen smaker like godt. Vi tok utfordringen og smakte. Og det kan bekreftes at den etterlengtede juledrikken var meget god.
- Denne er like god som i fjor. Det skyldes en mørk og kald lagring, sier den julebruselskende drammenseren.
Fredriksen hadde begynt å stusse siden årets Aass julebrus uteble fra butikkene. Da han leste Drammens Tidende sist uke, som konstaterte at Aass foreløpig har lagt julebrusen død, fikk julebrusdrikkeren sjokk.
- Jeg har ikke kommet meg over sjokket ennå. Jeg liker ikke dette i det hele tatt. Hva gjør jeg nå, undrer Fredriksen, som ikke har sansen for trollbrusen til Aass.
Egil Fredriksen er på desperat jakt etter en brus om er like god som julebrusen fra Aass. Han trenger en ny brus fra nyttår og ber gjerne om tips fra avisens lesere. Samtidig gir han et lite spark til byens bryggeri.
- Hvorfor kutte ut verdens beste brus? Det blir nok aldri mer Aass på meg når de behandler sine julebruskunder slik, sier han.
JAN-ERIK SØFTELAND
jan.erik.softelanddt.no

Det var mange store øyne da jeg kjøpte så mye julebrus.

Egil Fredriksen

Artikkeltags