-Jeg er snart ferdig med "Tre Drager". Den er skikkelig spennende, sier 11-åringen fra Sande.
Han liker fantasibøkene til Anders A. Johansen.
Sande-forfatteren koser seg på biblioteket i hjembygda.
Der møttes de to igjen i går, tre uker det første møtet. Et forfatterbesøk som førte til at lengden på ventelistene på Johansen-bøker økte dramatisk.
Nå vil barn i 10-12-årsalderen fra Sande lese masse om drager og edderkopper.

MANGE VENTER. -Vi har lange ventelister. 15 barn venter på å få låne "Tre drager" mens ni barn står på ventelista for å få kloa i oppfølgeren "Edderkoppkrigen", forteller Kari Westheim Arntsen.
Hun er barnebokansvarlig på Sande bibliotek.
Opprinnelig kjøpte de inn fem eksemplarer hver av disse bøkene. Nå vurderer biblioteket å skaffe seg flere av disse bøkene - for å dekke den store etterspørselen.

NORSK FANTASISERIE. Historiene til Anders A. Johansen er basert på hva foreldreløse Frans (12) opplever i sine møter med "nattefolket".
-Dette folket er fundamentet for hele serien. Ideen fikk jeg da jeg for ti år siden snakket med eldre i Lofoten om overtro i gamle dager. Inspirert av alt jeg hørte om huldrer, drauger, nisser og troll, bestemte jeg meg for å skape en norsk fantasiserie, forteller Anders A. Johansen.
Han kommer med sin tredje fantasi-bok på Gyldendal til høsten. Den skal hete "I havfruens tid".
-Hva synes du om at leselyst-prosjektet du deltok i har slått så godt an?
-Veldig moro, ikke minst for ungene selv. Du kan ikke gi noen en sprøyte og oppnå økt leselyst. Dette må bygges opp på riktig måte - over tid. Å pøse på med for mange og intense leseovertalelser, kan faktisk bli et overgrep. Så det gjelder å legge det hele riktig an.

TANKEOVERFØRING. Sande-forfatteren trekker fram at gode lesere får så mye gratis.
-Du blir mye bedre til å skrive ved å lese en god del. Dessuten er lesing av en historie det nærmeste du kommer tankeoverføring. Du danner deg egne bilder inne i hodet ditt, bilder som er veldig utviklende.
Anders A. Johansen sier at det meste er oppnådd når leseren hører forfatterens stemme inne i hodet sitt.
Når han ikke skriver bøker, pendler Johansen helt til Alta i Finnmark, der han underviser i drama. Dette har han holdt på med alle de seks årene han har bodd på Bekkestranda.