Med et snøkledd Holmsbu som vinterlig ramme var Sven Oluf Sørensen tilbake i Holmsbu Billedgalleri for å møte filmskaperne Jan Kristian og Markus Mollestad og motta en sjekk på 100000 kroner til filmprosjektet fra Sparebankstiftelsen. Et velkomment tilskudd til det lille produksjonsselskapet ARD film, som satser 400000 kroner av egne penger for at minnene fra Nordens største kunstnerkoloni skal sikres for fremtiden.

BLE HEKTET. Sven Oluf Sørensen er i strålende humør mens han viser rundt i billedgalleriet han selv tok initiativet til å bygge som minne om sin far og hans kunstnervenner. Den pensjonerte professor i atomfysikk er 85 år, hans gode venninne og omviser i bildegalleriet Solveig Myhre har også rundt de 85.
De makter fortsatt å gjøre en omvisning til en spennende reise gjennom Holmsbukoloniens 50-årige historie. Det var bildegalleriet og den fascinerende historien om kunstnerkolonien som gjorde at brødrene Mollestad ble hektet på Holmsbu. Faren Jan Cato Mollestad var maler, han formante sine sønner om at de måtte få med seg Holmsbu og bildegalleriet.
-Far døde for 20 år siden, det tok noen år før vi fikk oppfylt vårt løfte. Vi fikk med oss ti minutter første gang vi var her for noen somre siden, måtte rekke bussen tilbake. Men ti minutter var nok. Dette måtte vi bare lage film om, forteller Jan Christian Mollestad, som sammen med sin bror og tredjemann i selskapet Temuri Kuliani tidligere har laget film om forfatteren Axel Jensen.

MEST MALTE. Filmen om Holmsbu-malerne er i regi av Drammens Museum, som siden 2004 har stått for driften av Holmsbu Billedgalleri. Med Sven Oluf Sørensens som bildegalleriets styreleder. Han vokste opp midt i Holmsbu-kolonien og er et oppkomme av historier om "onkel Erik" som han kalte Thorvald Erichsen og de andre kunstnerne i kolonien.
-Alle malte Bergeråsen, min far brukte å si at det var verdens mest malte fjell etter Vesuv. De fleste malerne gjorde som min far, de begynte nede ved sjøen. I 1920-årene gikk han opp i skogen og midt under krigen gikk han lenger opp på toppen av Jahrenåsen. Det var å gjøre en Kodak, smiler Sven Oluf Sørensen foran verdens mest malte fjell, etter Vesuv. Og filmen om Holmsbu-kolonien har urpremière på Holmsbu Spa søndag 1. oktober.