Hunder lider i varm bil

I et skikkelig bur med god lufting har åtte år gamle «Mille» det best når hun er ute og kjører bil med matmor Gro Saugerud. Men bagasjerommet i en bil, selv med åpen bakdør, er intet sted å oppbevare en hund. I Sverige er det nå forbud mot slik oppbevaring.

I et skikkelig bur med god lufting har åtte år gamle «Mille» det best når hun er ute og kjører bil med matmor Gro Saugerud. Men bagasjerommet i en bil, selv med åpen bakdør, er intet sted å oppbevare en hund. I Sverige er det nå forbud mot slik oppbevaring.

Artikkelen er over 10 år gammel

Knus gjerne vindusruten for å redde lidende hunder innesperret i varm bil.

DEL

– Jeg opplevde nylig to store hunder av rasen leonberger innestengt i en liten bil, med kun et vindu på gløtt. Det hadde vært overskyet, men solen kom fram og temperaturen inne i bilen ble nesten 40 grader, forteller Gro Saugerud i dyrevernsnemnda i Drammen.

VARME. For temperaturen stiger raskt i solvarmen i en bil. Seniorrådgiver i mattilsynet og veterinær Erik Sørlie har foretatt målinger som viser at temperaturen stiger med nesten én grad i minuttet det første kvarteret etter at en bil med innetemperatur på 20 grader er blitt parkert.

– Vi får meldinger om hunder i varme biler fra blant annet parkeringsplasser ved kjøpesentre, men de verste stedene er faktisk hundeutstillinger, sier Gro Saugerud.

VERST. Midt blant hundefolket, som samles nettopp på grunn av hundene, skjer de verste tilfellene av slik dyremishandling. For det er dyremishandling når hunder har det for varmt og får for lite luft.

Derfor holder både dyrevernsnemnda og Mattilsynet uroaksjoner mot hundeutstillinger.

– Vi noterer opp bilnumre og roper dem opp over høyttaleranlegget. Da blir det som regel ordnet opp, sier Saugerud.

BILNUMMER. Hva skal vi så gjøre hvis vi oppdager hunder som lider i en parkert bil. På det spørsmålet sier Erik Sørlie at folk kan varsle politiet.

– Ved hjelp av bilnummeret kan politiet få ringt opp bileieren og varslet, sier Sørlie.

Men hvis du se rat hunden lider, eventuelt er bevisstløs, så kan du knuse en siderute for å få ut hunden.

– Det er hjelpeplikt når du ser dyr som lider, og da har du lov til å gjøre det som gjøres må, sier Sørlie.

BUR. Aller helst skal hunder fraktes i bur i bil. Mens det i Sverige nylig er blitt forbudt å oppbevare en hund i bur mens man for eksempel er på jobb, så fins ingen slik regel i Norge.

– En hund bør ikke tilbringe hele dagen i bur, det er ikke bra, sier Gro Saugerud.

Spesielt nå foran ferien ber hun folk planlegge godt, og for eksempel ikke laste masse bagasje rundt hundeburet, noe som vil føre til mindre luftsirkulasjon.

STØTTE. – Noen hunder har det best i et romslig bur, mens andre trives bedre i et smalere bur der de har god støtte under kjøreturen, sier Saugerud.

Selv har hun en skjønn, åtte år gammel labrador som går under navnet "Mille". Den har et romslig bur med teppe over for å unngå direkte sollys. Bakdøren er helt åpen, i tillegg er det en glipe i det ene bilvinduet foran for å skape trekk.

– Den liker seg godt her, men den liker seg ikke i setene i bilen, sier hun.
Og det merkes godt når Mille skal være fotomodell i forsetet. Der vil hun helst ikke sitte.

– Hunden har det best hjemme, sier Erik Sørlie som selv har en dachshund.

LOV. Fra 1. mai i år ble det vedtatt nye dyrevernsregler for hunder og katter i Sverige. Slike regler fins ikke i Norge – hundeloven dekker for eksempel ikke oppbevaring av dyr.

– I dag er det bestemmelsene i Dyrevernsloven som regulerer dette, men vi har ingen klare regler som i Sverige. Det er noe vi bør vurdere, sier Erik Sørlie, som er utdannet veterinær.

Artikkeltags