Hurum-bedriften Chemring Nobel på Sætre i Hurum leverer deler til Hellfire-raketten.

HURUM: Raketten, som blant annet brukes av amerikanske droner til bekjempelse av Al-Qaida og Taliban i Pakistan og Afghanistan, er nesten utelukkende av typen Hellfire.

Det norske selskapet Chemring Nobel på Sætre i Hurum er leverandør av eksplosiver til dette våpensystemet, skriver Ny Tid.

Det fremgår av firmaprofilen på nettsidene til Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening.

Hurum-bedriften er dermed en viktig bidragsyter til den nye, høyteknologiske krigføringen, som blant annet utkjempes ved hjelp av droner styrt fra Nevada-ørkenen i USA.

- Det vanligste våpenet

Med fjernstyrte våpentårn fra Kongsberg kan amerikanske soldater drepe mens de selv er på trygg avstand.

- Hellfire er det vanligste våpenet på disse ubemannede flyene. Ja, på noen modeller er dette det eneste som brukes, sier John Porter, i droneprodusenten General Atomics, til Ny Tid.

Opprinnelig er Hellfire-missilene laget for å slå ut panservogner. Selv om de med stor presisjon kan treffe kjøretøy eller hus, går som regel mange andre liv med i den voldsomme eksplosjonen som følger.

- Som en brøddeig

Ifølge administrerende direktør i Chemring Nobel, Erlend Skjold, selges deres produkter i tråd med de tekniske spesifikasjonene og reglene som gjelder.

– Det er ikke gitt at vi har informasjon om akkurat hva de brukes til. Hvor mye vi leverer og til hvem, kan jeg ikke kommentere. Men vi er godkjente leverandører til dette systemet. Vi leverer ingredienser til drivstoff, som så blir bearbeidet videre av andre. Det er som en brøddeig, der man kjøper forskjellige ingredienser og blander dem sammen. Vi leverer enkelte av ingrediensene, forklarer selskapets administrerende direktør Erlend Skjold til Ny Tid.

Vurderer ikke sivile tap

– Mange sivile liv går tapt i angrepene med Hellfire-raketter. Spiller det ingen rolle for dere hva produktene brukes til?

– Det er feil å si at det ikke spiller noen rolle, men vi går ikke inn i slike saker og gjør sånne vurderinger. Vi forutsetter at det vi selger brukes i tråd med de regler og den politikken som gjelder. Men vi kan aldri se bort fra at det vi leverer faktisk blir brukt, sier Skjold.

- Kan ikke unne seg den luksusen

John Porter i General Atomics mener det er en fordel at missilene skytes fra droner og ikke fra vanlige jagerfly.

– Fordi ubemannede fly kan holde seg så lenge i luften, kan de observere målet over tid og påse at det er det riktige målet. En pilot i et vanlig jagerfly kan ikke unne seg den luksusen. Han må stort sett bare sikte og skyte på hva enn han måtte mene er det riktige målet. Derfor gir de ubemannede flyene en helt annen grad av sikkerhet, sier John Porter til det norske tidsskriftet.