Sødra Cell Tofte til salgs

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Svenskene gir opp å drive massefabrikken på Tofte med fortjeneste. Nå vil de selge hele fabrikken som har 295 ansatte.

DEL

HURUM: Klokken 12 i dag fikk de ansatte ved Södra Cell Tofte beskjeden om at det svenske Södra-konsernet vil selge hele fabrikken.

- Vi har et krav fra våre eiere om en fortjenestemargin på 10 prosent. Det har ikke fabrikken på Tofte klart, og derfor har vi et styrevedtak på å selge hele virksomheten, sier Gunilla Saltin, fungerende konsernsjef i Södra-konsernet.

Södra eies av 51.000 svenske skogeiere, og i tillegg til Tofte driver tre massefabrikker i Sverige, samt en rekke andre virksomheter innen trevirke. Det var i 2000 at Södra kjøpte tidligere Tofte Cellulose fra Norske Skog.

LES OGSÅ:  Får gigantstøtte

Pluss/minus null

- Vår fortjenestemargin har ligger på pluss/minus null de siste årene, sier Christen Grønvold-Hansen, daglig leder ved Södra Cell Tofte.

Han håper fabrikken snart får en ny eier som kan drive fabrikken videre, ikke minst med tanke på å utvikle produksjonen til noe med enn bare cellulose.

LES OGSÅ: Bare Bama får utvide

Det var i fjor høst at Södra-konsernet begynte med planene om å selge fabrikken, og målet er å finne en ny eier før utgangen av annet kvartal.

Vi håper norske skogeiere gjennom Viken Skog vil gå inn og sikre videre drift.

- Hva gjør dere hvis dere ikke får solgt?

- Styrevedtaket står fast, da er alternativet nedleggelse, sier Saltin, som også er administrerende direktør for Södra Cell, som omfatter de fire massefabrikkene i Södra-konsernet.

LES OGSÅ: Åpen dag på fabrikken

Ansatte overrasket

De ansatte var overrasket over salget, men de var klare over at virksomheten ikke gikk så godt som eierne ønsket.

- Ledelsen har vært flinke til å informere oss, men jeg er uansett overrasket, sier Jostein Sjaavaag, styrerepresentant for de ansatte i Södra Cell Tofte As og klubbleder for Fellesforbundet, som har 180 medlemmer ved fabrikken.

- Hvem ønsker dere som ny eier?

- Vi kan gjerne tenke oss Viken Skog. Med kjøpet av lokalene til Follum signaliserte de ønske om å satse på nye produkter av skogvirke, sier Joakim Sværen, nesteleder i NITO-klubben og også han styrerepresentant for de ansatte.

Håper på norsk eier

Etter konkursen i Peterson-konsernet i Moss er fabrikken på Tofte blitt landets største mottaker av skogvirke, spesielt fra østlandsområdet, med to millioner kubikkmeter tømmer i året. Dette tømmervirket har en stor verdi.

LES OGSÅ:  Bra med papirpenger

- Vi håper norske skogeiere gjennom Viken Skog vil gå inn og sikre videre drift, sier Sjaavaag.

- Hva hvis de ikke finner ny eier og fabrikken blir nedlagt.

- Det tenker vi ikke på, sier de to fagforeningsrepresentantene.

Smigret

- Det er forferdelig viktig at fabrikken på Tofte fortsetter. De er den desidert største mottakeren av norsk trevirke med 25 prosent av den massen som tas ut i skogen årlig. Hvis fabrikken ikke fortsetter vil det få alvorlige følger for skognæringen, sier styreleder Helge Evju i Viken Skog SA, landets største skogeierforening.

Södra har allerede vært i kontakt med Viken Skog, men videre om mulighetene for at Viken Skog kjøpet fabrikken ønsker ikke Evju å kommentere. Viken Skog har allerede mye å gjøre etter at de overtok Follum fabrikker.

- Det er viktig å drive fabrikken videre, både av hensyn til de ansatte og til skogeierne, sier Evju som føler seg smigret over at de ansattes representanter peker på Viken Skog som mulig ny eier.


 

Artikkeltags