Demonstranter blokkerte sprengstoffabrikk i Sætre

Aktivistgruppen BDS Norge demonstrerte mandag morgen utenfor sprengstoffabrikken Chemring Nobel i Sætre. Den palestinske professoren og menneskerettighetsaktivisten Dr. Mazin Qumsiyeh var blant aktivistene som deltok i demonstrasjonen.

Aktivistgruppen BDS Norge demonstrerte mandag morgen utenfor sprengstoffabrikken Chemring Nobel i Sætre. Den palestinske professoren og menneskerettighetsaktivisten Dr. Mazin Qumsiyeh var blant aktivistene som deltok i demonstrasjonen. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Ansatte ved sprengstoffabrikken Chemring Nobel i Sætre ble mandag morgen nektet adgang til arbeidsplassen av demonstranter fra BDS Norge.

DEL

HURUM: Demonstrasjonen fant sted ved 07.30-tiden mandag morgen.

Ifølge administrerende direktør i Chemring Nobel, Erlend Skjold, skal demonstrasjonen ha funnet sted i forbindelse med palestina-konflikten.

– Demonstrantene hindret de ansatte adgang til arbeidsplassen. Demonstrasjonen var ulovlig, og politiet ble derfor varslet for å avslutte demonstrasjonen, forteller Skjold til dt.no.

LES OGSÅ: – Demonstrasjonen mot IS er et historisk vendepunkt

– Ubehagelig

Han sier de ansatte opplevde situasjonen som ubehagelig.

– De taklet situasjonen veldig bra og forholdt seg rolige, men de opplevde det som ubehagelig, forteller Skjold.

– Ingen kontroll

Nikos Tavridis-Hansen i BDS Norge opplyser til dt.no at demonstrasjonen var en internasjonal aksjon mot sprengstoffprodusenten.

– Vi demonstrerte mot at norskproduserte våpen og våpenkomponenter ender opp i Israel. Chemring Nobel produserer det høyeksplosive stoffet RDX, som brukes i de beryktede Hellfire-takettene. Disse våpnene blir brukt i Israels brutale krigsføring mot palestinerne, forteller Tavridis-Hansen.

Leder for Palestinakomiteen i Norge, Kathrine Jensen, sier Norge ikke har sluttbrukererklæring og at det er derfor våpnene havner i land som Israel.

– Uten sluttbrukererklæring har vi ingen kontroll på våpnene vi selger til for eksempel USA eller Tyskland. Våpnene kan havne hvor som helst i verden, og til land som Israel, som begår krigsforbrytelser mot palestinere, forteller Jensen til dt.no.

LES OGSÅ: Får ikke demonstrere mot bompenger

Anmelder ikke

Operasjonssentralen i Søndre Buskerud politidistrikt opplyste ved 08.30-tiden at demonstrasjonen var avviklet, uten politiets involvering.

Skjold i Chemring Nobel sier de ikke vil anmelde aktivistgruppen, men at de vil gjennomføre samtaler med politiet.

LES OGSÅ: Huseier la seg på hjul etter innbruddstyv

Artikkeltags