HURUM: Søndag kveld la Frp-politiker Beston følgende melding ut på Facebook:

Del på Facebook

«Kan IKKe forstå at det er noe problem å bli kvitt alle voldtektene i Oslo og NORGE... Det er jo bare å stoppe alle ved Norges grense og sende alle apekattene tilbake til afrika der de kan dyrke si JÆVLA fine kultur (som noen presterer å si). Det værste er jo at det finnes kvinner i Norge som syntes apekatter fra Afrika er såååååååå fine».

Beston er første vararepresentant for Frp i kommunestyret i Hurum. Han fjernet meldingen fra nettet etter en halvtime, og uttalte i gårsdagens Drammens Tidende at den ikke var rasistisk ment.

LES OGSÅ: Frp-politiker i hardt vær etter nettsjikane

Diskuteres i styret

Frps hovedorganisasjon ønsker ikke å kommentere saken, men henviser til fylkesleder Knut Gjerde. Han vil ta opp saken på styremøtet i Buskerud Frp torsdag kveld.

– Både fylkesstyret og lokallaget må diskutere saken. Han er jo ikke en sentral politiker, men slike ytringer er helt uakseptable, sier Gjerde.

– Er slike uttalelser på Facebook eksklusjonsgrunn?

– Det må styret eventuelt diskutere. Jeg vil ikke forskuttere noen ting, svarer Gjerde.

– Frp er kritisk til den innvandringspolitikken som føres, men vi kan ikke stigmatisere en hel gruppe når enkeltindivider gjør dumme ting.

LES OGSÅ: Sjeldent smakløs ytring

(artikkelen fortsetter under bildet)

Odd Beston

Vrakes fra nemnd

I tillegg til å være vara til kommunestyret, er Beston styremedlem i Hurum Frp. Han har også sittet fire år i natur- og landbruksnemnda i kommunen. Beston var aktuell for å fortsette i vervet, men ble vraket straks det han hadde skrevet på Facebook ble kjent. Valgkomiteen satt faktisk møte da ordfører Monica Vee Bratlie (H) ringte.

– Hun så ingen mulighet for at vi kunne velge han for fire nye år. Ingen i valgkomiteen hadde noe å si på dét, forteller komitéleder Bjørn Tore Hansen (H).

– Når folk gjør sånt og det kommer fram, må man foreta seg noe. Vi har nå innstilt en annen person fra Frp.

Sjeldent smakløst

Kari Helene Partapuoli er leder for Antirasistisk Senter. Hun mener Bestons ytring er sjeldent smakløs og at lokalpolitikere burde vite bedre.

– Nå trodde jeg vi hadde lært at meldinger på Facebook må behandles som en offentlig ytring, sier hun.

– Han utviser en svært lite elegant omgang med sosiale medier.

At Beston sier at meldingen var en glipp, gjør ikke Partapuoli noe mildere stemt.

– Han har fortsatt skrevet dette. Jeg trodde faktisk at politikere hadde kommet et stykke lenger, sier hun.