HURUM: Odd Beston, Frps første vara til kommunestyret og styremedlem i Hurum Frp, kastet seg inn i voldtektsdebatten på sin Facebook-side søndag kveld:

Del på Facebook

«Kan IKKe forstå at det er noe problem å bli kvitt alle voldtektene i Oslo og NORGE... Det er jo bare å stoppe alle ved Norges grense og sende alle apekattene tilbake til afrika der de kan dyrke si JÆVLA fine kultur (som noen presterer å si). Det værste er jo at det finnes kvinner i Norge som syntes apekatter fra Afrika er såååååååå fine», skrev Beston søndag kveld.

Litt over en halvtime senere slettet han innlegget.

– En glipp

Nå angrer han Facebook-utspillet.

– Det var en glipp. Jeg er overhodet ikke rasist, sier Beston når Drammens Tidende spør ham om hva han mente med innlegget.

– Jeg er opprørt og ordentlig bekymret over alle voldtektene vi hører om i mediene. Når jeg skrev apekatter mente jeg at alle voldtektsmenn er apekatter, uansett opprinnelse, forklarer Beston som nok en gang understreker at det ikke var rasistisk ment.

I tillegg til å sitte i styret i Hurum Frp, har Beston også sittet som første vara for Frp både i kommunestyret og planutvalget de siste fire årene. Dette er posisjoner han fortsatt sitter i etter høstens valg.

- Useriøst

Knut Gjerde, leder av Buskerud Frp, mener utspillet er useriøst og beklager på Bestons vegne.

– Slik kan man ikke skrive selv om det kanskje var ment humoristisk. Dette er rett og slett barnslig og hører ikke hjemme i en seriøs debatt, sier Frp-toppen som beklager utspillet på partikollegaens vegne.

Lokallagsleder Gro Gjertsen i Hurum Frp er enig.

– Det er helt uakseptabelt å skrive slike ting, sier Gjertsen som samtidig tar sterk avstand fra innlegget til Beston.

– Dette er absolutt ikke slik jeg kjenner Odd, forklarer lokallagslederen som sier at det er umulig å si hvilke reaksjon utspillet skal få.

– Dette må vi ta opp i styret, sier hun.

Utestenges

Hurumordfører Monica Vee Bratlie (H) har ikke selv sett innlegget, men reagerer kraftig når hun får innholdet lest opp.

– Jeg blir både lei meg og sint når jeg hører dette. Ingen bør få lov til å formidle slike holdninger uten å bli kraftig imøtegått, og ekstra leit er det at dette utsagnet kommer fra folkevalgte, sier Bratlie som velger å ta noen telefoner før hun uttaler seg.

– Jeg har snakket med leder i valgkomiteen som akkurat nominerer kandidater til en lang rekke utvalg i Hurum. Odd Beston var foreslått til natur og landbruksnemnda. Jeg har gitt klar beskjed om at jeg ikke ønsker han inn verken der eller i andre utvalg, sier ordføreren som sier at personer som formidler slike holdninger ikke har gjort seg fortjent til å representere andre.