Hurum: Nyheten om den savnede 11-åringen som kom til rette etter ti timer alene i skogen gikk over hele Norge i går. Alle ville ha en bit av Markus og mammaen hans og høre om skituren som fikk en lykkelig slutt. Om turen til Stikkvannshytta i Hurummarka hvor de hadde skilt lag for å møtes ved bilen et kvarter senere. Om gutten som var borte hele kvelden og halve natten, og ble funnet av et redningshelikopter, sterkt nedkjølt men ved godt mot klokken to om natten.

Etter TV, radio og avisintervju var Markus sjeleglad over å kunne slappe av hjemme i Holmsbu med mamma og Torjus og småbrødrene Magnus (6) og William (1 1/2).

– Litt rart å se meg selv på TV, sa Markus beskjedent og lo av William som ble henrykt da storebror snakket på skjermen.

Sliten og litt redd

Den sympatiske 11-åringen svarte på alle de rare spørsmålene så godt han kunne.

– Var du redd, ble du sliten, savnet du mamma, hva tenkte du da det ble mørkt?

– Jeg husker ikke så mye, jeg var så sliten. Men jeg var veldig kald på beina og på hendene, svarer han tålmodig.

– Men jeg var bitte litt redd en gang da helikopteret dro, sier han og forklarer at tanken på at de hadde gitt han opp slo inn. Men det varte ikke lenge. Han hørte både hundene, snøscooterne og de to helikoptrene som i åtte timer lette etter han i skogen.

Han skjønte tidlig at det var han de lette etter, men at det ikke var noe vits i å rope for mye. De var for langt unna. Allikevel holdt han motet oppe og holdt instinktvis varmen ved å bevege på seg.

– Jeg bare visste at jeg måtte gjøre det. Man kan jo ikke sitte stille hvis man skal holde seg varm, sier han veslevoksent.

– Også visste jeg at det kanskje var litt dumt å sove, sier han.

Han ble trøtt, men aldri sulten.

– Det gikk egentlig veldig fort. Jeg tenkte egentlig ikke på noen ting. Kanskje mest på at de andre var redde, sier han.

Lang dag

Helt siden 11:30 på formiddagen hadde han vært på tur. Først sammen med mamma Silje og lillebror Magnus. Da de skilte lag ved Stikkvannshytta like etter klokken fire, skulle Markus ta en tur oppom Stikkvannskollen. Det ga litt brattere bakker ned, og skulle ta kortere tid enn mamma og lillebrors rute. Men Markus er ikke der da mamma kommer til bilen.

Han har ikke truffet løypen han skulle ta, blitt litt forvirret og gått feil vei. Han finner ut at han skal prøve å ta seg ned til hovedveien, men plutselig er ikke terrenget slik han husket. Det er en ås mer enn han hadde regnet med og det blir veldig bratt. Så blir det mørkt.

– Da er det ikke så mye vits i å gå rundt mer, sier han.

Leteaksjon

Mamma tenker han kan ha falt og går veien opp igjen uten å finne spor. To timer etter at de gikk fra hytta, ringer hun politiet. Det gikk ytterligere åtte timer før et redningshelikopter fant han.

LES OGSÅ: - Vi skal finne gutten

I mellomtiden er det vanskelig å se for seg hvordan en 11-åringen i bekmørket i en stor skog med koller og vann klarer å holde motet oppe gjennom en lang kveld og natt.

Det er minus elleve grader ved Semsporten hvor politiet setter opp sin lokale redningssentral. Hundepatruljer, helikoptre med varmesøkende kameraer, snøscootere og frivillige fra Røde Kors og redningshunder strømmer til i løpet av de neste timene. Sivilforsvaret kommer med varmetelt, kaffe og mat.

Men tiden går uten funn. Politiet og mamma Silje frykter aller mest at han skal ligge skadet et sted.

– Det var en veldig sterk opplevelse å ikke kunne gjøre noe. Det er forskrekkende å ikke kunne hjelpe barnet og vite at det er overlatt til kulde, ensomhet og snø, sier Silje.

LES OGSÅ: Piloten i redningshelikopteret fulgte skisporet

Reddet

Endelig får helikopteret øye på Markus. Klokken er to om natten og elleveåringen står på en kolle og veiver med skiene. De er gule så han tror de vil synes godt.

– Jeg husker ikke hva jeg tenkte, men det var ganske kult å bli heiset opp i helikopteret, sier Markus.

Da mamma Silje kommer fram til sønnen er han i grei form. Han sitter med bobleplast rundt seg og drikker kakao. Kroppstemperaturen er 35 grader.

Jeg følte en utrolig glede og takknemlighet. Jeg så for meg en halvdød person, også satt han i helikopteret og drakk kakao, sier Silje fikk den beste morsdagen hun kunne tenke seg.