– Når noen gjør en ekstra innsats, må vi i hvert fall ikke ødelegge for dem

Magnus Johnsen (17) får ikke ta opp fag fra ungdomsskolen. Han har fått hjelp av bestefaren Jan Helge Knudsen til å forbedre seg faglig.

Magnus Johnsen (17) får ikke ta opp fag fra ungdomsskolen. Han har fått hjelp av bestefaren Jan Helge Knudsen til å forbedre seg faglig. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Elizabeth Skogrand (H) ble opprørt da hun leste om Magnus Johansen (17) fra Hurum som ikke får lov å ta opp fag fra ungdomsskolen.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

DRAMMEN: – Jeg ble ganske oppgitt når vi fikk vite at det var utdanningsdirektoratet som stikker kjepper i hjulene for denne 17-åringens utdannelse, sier Elizabeth Skogrand. Politikeren fra Røyken er leder for hovedutvalget for utdanning i Buskerud.

– Vi må heller hjelpe folk enn å parkere dem utenfor, sier Elizabeth Skogrand.

LES OGSÅ: Dårlige karakterer er den viktigste årsaken til frafall på videregående

– Alle er ikke A4-personer

17-åringen ønsker å bli bilmekaniker og har fått hjelp av bestefaren til å forbedre seg slik at han kan få høy nok karakterpoengsum til å komme inn på den linjen. Planen var å ta opp ungdomsskolefag som privatist, men til tross for at både skolen og Hurum kommune var positive, satt utdanningsdirektoratet foten ned og sa nei.

Skogrand tror ikke det er riktig som direktoratet sier, at det vil gå inflasjon i å ta opp fag, dersom de åpner for muligheten.

– Direktoratet bør ta hensyn til at ikke alle er A4-personer, sier hun.

LES OGSÅ: Sommerskole skal hindre frafall

Et skille mellom barn og voksen

Hvorvidt man bør se på et reglement der man skiller mellom yrkesfag som fullføres på videregående eller ikke, slik som bilmekaniker, har Skogrand følgende holdning:

– Jeg er prinsipielt for å gi elevene mulighet til å forbedre seg dersom de ønsker det.

Et annet motargument fra direktoratet er at elever med forbedrede karakterer kan komme inn på linjer på videregående på bekostning av elever som kommer rett fra 10. klasse.

For høyere utdanning er en slik problemstilling blant annet løst ved bruk av primær- og sekundærvitnemål. Nå kalt førstegangsvitnemål. Det vil si at det er to karakterkvoter for inntak: En for de som kommer rett fra videregående og en for de som har tatt opp fag eller fått ekstrapoeng på annen måte.

Skogrand tror ikke pågangen for å forbedre karakterer fra ungdomsskolen vil bli så stor at det er behov for ekstra tiltak.

– De aller fleste vil følge skolens pensum. Det beste er å være på skolen og følge klassens fremdrift på den måten. Det er nok et fåtall som har ønske om å gjøre dette på en annen måte, sier hun.

I et svarbrev til Hurum-guttens spørsmål om å få ta opp ungdomsskolefag som privatist, skriver Utdanningsdirektoratet:

«For andre enn voksne finnes det som kjent ikke privatisteksamen for grunnskolen. Ungdom som har fullført grunnskolen, har rett til å komme inn på ett av tre alternative utdannings-program på videregående.»

Les hele svarbrevet fra utdanningsdirektoratet her.

Hjelpe i overgangene

Hun er blant annet engasjert i prosjektet kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) har satt i gang, som heter Ny GIV. Det handler om å hindre frafall i videregående skole.

Et av tiltakene er å hjelpe ungdommen i den vanskelige overgangen fra ungdomsskole til videregående – spesielt for de som ikke har gode nok karakterer til å komme inn på sitt førstevalg, slik som Magnus.

– Det krever sin mann å gjøre som denne 17-åringen som har lest matematikk på fritiden for å forbedre seg. Når noen gjør en slik ekstra innsats for å nå målene sine må vi i hvert fall ikke ødelegge for dem, sier Skogrand.

Hun syns det er utrolig at det er nettopp direktoratet som har stoppet Hurum-gutten.

– Nå som vi alle går sammen om denne dugnaden med Ny GIV for å få ungdom til å fullføre videregående, er det nokså selvmotsigende at det er direktoratet som torpederer drømmen om å bli bilmekaniker, sier Skogrand.

LES OGSÅ: 60 elever fra ungdommskolene i Drammen har motivasjon gjennom Ny GIV
LES OGSÅ: Her slutter ingen elever

Diskusjon i Buskerudtinget

Hun mener det er viktig at hele samfunnet, og i hvert fall alle nivåer fra kommune, fylke og nasjonalt, står sammen om å støtte ungdom som står i fare for å falle fra før de har fullført videregående.

– Det må jo være til det beste for samfunnet å hjelpe ungdommene å nå målene sine og å fullføre utdannelse, sier Skogrand.

Mandag samles Buskerudtinget, som er en møteplass for stortingsrepresentanter fra Buskerud, fylkesutvalget og ordførere i fylket. Nasjonal transportplan står på diskusjonsprogrammet. Det samme gjør Ny GIV.

Skogrand vurderer å fortelle om situasjonen Magnus har havnet i, men presiserer at Buskerudtinget nok ikke kommer til å diskutere den saken spesielt.

– Vi ønsker å få flere kommuner i Buskerud med på Ny GIV, sier hun.

Fra før er Drammen, Øvre Eiker, Røyken og Kongsberg med. Prosjektet går over tre år og Skogrand mener det er på høy tid å samle kreftene.

– Vi må stå sammen for å få nok ut av Ny GIV og for å skape en bærekraftig plattform for videre arbeid etter at prosjektperioden på tre år er over, er hennes ønske.

Dette skal som sagt diskuteres på mandagens møte.

LES OGSÅ: Kim Terje (20) er herre over vogntog på 20 tonn – og helt uten studiegjeld

Artikkeltags