HURUM: «Bombeattentatet i Oslo og de grusomme handlingene på Utøya ga Norge de første ofrene for den innvandringspolitikk som drives i dag», skrev Trond Røed (Frp), varaordfører i Hurum og leder av Frps fylkesparti i et debattinnlegg på dt.no.

Røed spesifiserer hva han mener i en telefonsamtale med Drammens Tidende, og sier terrorangrepene er konsekvensen av dagens innvandringspolitikk.

Del på Facebook

– Mener du Arbeiderpartiet har seg selv å takke?

– Jeg sier ikke det. Selv om noen kanskje kan tolke det slik, sier Røed.

– Men etter å ha fått referert i mediene det Anders Behring Breivik sier, det han skriver i manifestet og hans reaksjonsmønster, må det være riktig konklusjon at dette er de første ofre av norsk innvandringspolitikk, sier Røed.

Står for kommentaren

Han understreker at han ikke har lest gjerningsmannens manifest, eller kjenner han personlig.

– Mener du man kunne unngått angrepene hans med en annen innvandringspolitikk?

– Ut ifra det han selv sier, registrerer jeg at hans innvandrerfiendtlighet ikke hadde skjedd hvis vi ikke hadde hatt innvandring, sier Røed.

– Ut ifra det jeg vet om denne gale mannen, har det ført til at det har bikket over for han, sier han.

Trond O. Røed kommenterte en artikkel om Hallgrim Berg på dt.no med initialene TOR. Men han har ingen problemer med å stå for innholdet. Tvert imot er han forundret over at dt.no fjernet innlegget.

– Jeg synes det er bemerkelsesverdig at den blir redigert bort. Jeg mener kommentaren var saklig, ikke sjikanøs. Jeg mener vi er helt inne på rammen av det som må kunne debatteres, sier Røed.

– Skulle vært stoppet

På generelt grunnlag er han opptatt av at ytringsfriheten nå blir ivaretatt. At man må tillate ekstreme ytringer i det åpne rom, slik at de kan bli motargumentert i en saklig debatt. Faren kommer når det kun diskuteres i lukkede rom på sosiale medier eller chat, tror hurumpolitikeren.

– Når man ønsker å diskutere integrering, innvandringspolitikk eller religion blir man ofte møtt med argumentasjon om at man er nazist eller brun, sier han.

– Man kan ikke feie ekstreme synspunkter som gjerningsmannen hadde, inn under teppet, sier han og viser til at det har «boblet over» for mannen bak terrorangrepene.

– Han har skylden for angrepet. Han skulle vært stoppet før, avslutter Røed.


Arbeiderpartiets Lise Christoffersen ønsker ikke å kommentere utspillet nå. Ap har ikke ønsket å diskutere politikk før minneseremonien den 21. august.