Gå til sidens hovedinnhold

I denne bussen satt 33 pensjonister

Artikkelen er over 13 år gammel

Bussturen til de 33 pensjonistene fra Modum og deres seks reiseledere ble dramatisk da bussen tok fyr i Spania torsdag. De måtte evakueres i all hast.

I dag vender pensjonistene hjem, men den ti dager lange turen skulle by på noe mer dramatikk enn de hadde regnet med. Gjengen var på vei til Solgården i Villajoyosa på Spanias Costa Blanca-kyst da sykepleier i Modum kommune, Ann Waal, merket at det luktet diesel. Da hun også merket at det kom røyk inn i bussen slo hun alarm til den spanske sjåføren.

–Jeg forsto at noe var galt da det begynne å sive røyk opp fra gulvet. Vi fikk sjåføren til å stanse bussen og begynte å evakuere de gamle, sier Ann Waal. Hun vil ikke overdramatisere situasjonen, selv om bussen kort tid etter sto i full fyr og brant helt ut.

Hun forteller at følget var på vei til Solgården, som drives av ekteparet Kjetil og Trine Lise Ruud fra Modum, da brannen brøt ut. De var praktisk talt fremme og de fleste klarte å gå de få hundre meterne bort til stedet. De som ikke maktet dette på egen hånd, ble hentet i minibuss. Legen på stedet tilbød også hjelp.

FORSTO IKKE ALVORET. Ingeborg Rishovd er en av dem som var om bord i bussen. Hun forteller til Drammens Tidende at hun ikke helt skjønte hva som skjedde da de plutselig fikk beskjed om å forlate bussen. Akkurat da lurte hun på om alle ville komme seg greit ut av bussen.

–Du vet. Det er så mange her som er dårlig til bens. Men det gikk veldig fint. Og vi har snakket om det i etterkant, men for min del går det greit. Jeg har ikke mistet lysten på å reise selv om dette skjedde, sier Ingeborg Rishovd.

Da Drammens Tidende snakket med Rishovd i går satt hun og de andre og spiste. Og det var ingenting å utsette på humøret til gjengen. Selv opplevde hun situasjonen som forholdsvis udramatisk, og hun forteller at de hadde kommet seg et godt stykke unna bussen da den plutselig sto i full fyr.

SNAKKET MED ALLE. Det er Hogne Hogganvik som er reiseleder på turen. Han driver reiseselskapet Alfa Travel som har spesialisert seg på slike turer for eldre mennesker. Han forteller at de har utarbeidet kriseplaner hvis noe skulle skje, og at alt fungerte som det skulle når bussen først tok fyr. Det var ingen panikk å spore, og i ettertid har ingen vist noen spesielle tegn på frykt.

Hogganvik sier at de har snakket om det som skjedde flere ganger. Samtalene har foregått både i grupper og enkeltvis. Også sjømannspresten i området tilbød sin hjelp, men Hogganvik følte at situasjonen var under kontroll, alle hadde det bra og dermed takket de nei til dette tilbudet.

–Vi var på en 20 minutters busstur fra hotellet der vi bor. Vi skulle besøke Solgården. Vi var praktisk talt fremme da bussen begynte å brenne, forteller Hogganvik.

Ann Waal, som er med som ledersager fra Modum kommune, sier at de som ønsker og føler behov for det vil få tilbud om samtaler når de kommer hjem til Modum.

STARTET I MOTOREN. Bussjåføren gjorde også en stor innsats for å forsøke å slukke brannen. Ifølge det lokale politiet, Guardia Civil, startet brannen bak i motoren. Bussjåføren prøvde forgjeves å slukke brannen med et brannslukkingsapparat.

I dag kommer gjengen fra Modum hjem. Og selv om bussen brant, har Ingeborg Rishovd følgende beskjed:

– Dette har vært en fanatisk tur. Hit vil jeg igjen.

Kommentarer til denne saken