Ja til super-moské på Fjell

<b>Super-moske.</b> Det muslimske forsamlingshuset på Fjell blir et av Drammens mest særpregede bygg. (Tegning: Arkitektkompaniet)

<b>Super-moske.</b> Det muslimske forsamlingshuset på Fjell blir et av Drammens mest særpregede bygg. (Tegning: Arkitektkompaniet)

Av
Artikkelen er over 16 år gammel

Etter 15 år med mye fram og tilbake var det Ap og Høyre som i formannskapet i går kveld trumfet igjennom landets mest spektakulære moské på Fjell.

DEL

Moskeen som er tegnet av Arkitektkompaniet, blir en av Drammens mest særpregede bygg, beliggende langs Fjellsveien 6-10, med møne 9,5 meter over bakken og et tårn som reiser seg 20 meter over planert terreng. Dette tårnet skal ikke brukes som bønneutrop, men være et arkitektonisk element.

Dristig. Selv moskeskeptikeren Freddy Hoffmann berømmet bygget arkitektoniske skjønnhet og dristighet, men det betydde ikke at det var noen lett match for det muslimske trossamfunnet Jamaat-Ahle-Sunnat å få sitt ønske gjennom i formannskapet i går kveld. Det ble gjentatte voteringer om ulike forhold, til tross for at det muslimske forsamlingshuset har vært en gjenganger i bystyre og formannskap i snart 16 år, eller fire valgperioder.
Fremskrittspartiets Freddy Hoffmann og Demokratenes Ellinor Moen mente begge at det hadde forekommet saksbehandlingsfeil, og at protester ikke var blitt hørt. De ville utsette hele saken, men utsettelsesforslaget fikk bare deres stemmer. Deretter ble det en diskusjon om utseende på moskeen, og varaordfører og KrF-representant Einar Skalstad var svært skeptisk til det 20 meter høye tårnet. Han innrømmet at dette ikke var noen lett sak for KrF, og at gruppen var delt. Derfor foreslo han at hele tårnet skulle vekk. Også Bylistens Jan Petter Juriks understreket at hans gruppe var delt, og heller ikke han var begeistret for tårnet. Derfor foreslo han det fjernet, "som et kompromiss", som han sa.
Men det forslaget fikk bare fire stemmer, og etter at "tårnmotstanderne" ikke fikk flertall, skulle man kanskje tro at moske-skepsisen var over. Men ikke helt. Einar Skalstad fikk følge med Jan Petter Juriks i ønsket om å senke gesimsen, altså mønet, med 50 centimeter - fra 9,50 til 9 meter, uten at de fremførte noen ideologisk begrunnelse. Da ristet Freddy Hoffmann på hodet, og tidligere hadde han presisert at Frp var for religionsfrihet.

Gudshus. Dermed fikk Høyres Tore Opdal Hansen, Aps Tore E. Hansen og Bylistens Arve Vannebo de siste ord. Opdal Hansen syntes det var hyggelig at Høyre kom på vippen, og at partiet dermed var garantister for at muslimene endelig fikk sin moské. Tore E. Hansen syntes også det var hyggelig at han endelig fikk støtte for det han hadde ment. I tre perioder har han talt varmt for at muslimene skulle på sin etterlengtede moské. Da tok Vannebo (Bylisten) ordet og gratulerte muslimene.
På tilhørerplass reiste bystyrepolitiker og muslim Shahid Iqbal seg, bukket, henvendte seg til pressebenken og smilte fra øre til øre. Kommentarer var unødvendig. Han begynte å kjempe for sitt gudshus da han var 17. Nå er han 46.

Artikkeltags