Jordbær er rødt gull for sesongarbeidere

Jordbærbonde Simen Andreas Myhrene er fornøyd med årets avling så langt. Sesongen er allerede i gang, og noen av de første jordbærene kommer fra Sylling, der Corona-jordbærene dyrkes blant annet inne i plasttunneler. ARKIVFOTO

Jordbærbonde Simen Andreas Myhrene er fornøyd med årets avling så langt. Sesongen er allerede i gang, og noen av de første jordbærene kommer fra Sylling, der Corona-jordbærene dyrkes blant annet inne i plasttunneler. ARKIVFOTO

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Sesongarbeiderne er i løpet av et par uker i gang med å plukke de røde, saftige og smakfulle bærene på åkre over hele landet.

DEL

Pengene lokker mange sesongarbeidere, og de produsentene NTB har snakket med antyder en timelønn på mellom 160 og 180 kroner i snitt for de raskeste hendene i åkeren.

Simen Andreas Myhrene i Sylling i Buskerud leverte sesongens første jordbærkurver til fruktdistributøren Bama i forrige uke. De første bærene er dermed for lengst oppspist, men i løpet av de neste tre månedene skal 260.000 kurver fylles av flittige sesongarbeidere fra Polen og Vietnam.

Årslønn på tre dager

– Polakkene er gjengangere, mens de fleste av de 13 vietnameserne er her for første gang. De har familie i Norge som ordner reise og sånn, sier Myhrene til NTB.

Han forteller at de vietnamesiske jordbærplukkerne sjelden returnerer, fordi familiene vil gi flest mulig av dem sjansen til å komme og tjene penger.

– De har en årslønn på mellom tre og fire tusen kroner. Det beløpet tjener de inn på tre gode dager i åkeren her, forteller jordbærbonden.

70 prosent av de rundt 50 arbeiderne er kvinner. Ifølge Myhrene jobber jordbærplukkerne gjennomsnittlig åtte timer daglig, avhengig av værforhold og mengden rødt gull i åkeren. Hver søndag har de fri.

Tarifflønn uten betydning

Jordbærprodusent Per Isingrud har 400 ansatte sesongarbeidere til å plukke det røde gullet i fire-fem hektiske sommeruker. De aller fleste er polakker, men han har også arbeidskraft fra Vietnam og Thailand.

– Jeg har alltid hatt mange polakker til å jobbe i mine jordbæråkre. De er flinke og har derfor tjent bra hele tiden, sier han og legger til at krav om tarifflønn i praksis ikke betyr noe.

– Sesongarbeiderne er seg bevisst hva de bør tjene på dette arbeidet, sier Isingrud.

Tidligbær

Isingrud har denne sesongen leveringsklare bær rundt den 10. juni, en uke senere enn i fjor.

I 2008 var den totale jordbærproduksjonen i Norge på mellom 12.000 og 14.000 tonn. Rundt 6.000 tonn gikk til engrossalg og en like stor del til direktesalg fra gårder og utsalg.

Flest fra Vietnam

Blant dem som har søkt Utlendingsdirektoratet om tillatelse til sesongarbeid hittil i år, kommer den største gruppen fra Vietnam. Av de totalt 776 som fram til 1. mai har fått innvilget søknad om sesongarbeid, er 194 fra Vietnam, 125 fra Ukraina og 86 fra Russland.

Sesongarbeidende polakker inngår ikke i den statistikken.

Sjekker forholdene

Fjoråret var preget av mange arbeidsulykker i landbruket. Det gjør at Arbeidstilsynet varsler flere gårdsbesøk utover sommeren, og da blir også jordbærprodusentene gått nærmere etter i sømmene.

– Vi har tidligere sett at det er sesongarbeidere som har altfor dårlige boforhold. Det er noen få «slengere» blant arbeidsgiverne dette gjelder, sier seniorinspektør Håkon Willerud.

Arbeidstilsynet vil doble antall kontroller ved gårdsbrukene i år, sammenlignet med fjoråret.

Fra dagpenger

Ved Arbeids- og velferdsetaten (Nav) fins ingen relevant statistikk over dem som for en periode går fra dagpenger til sesongarbeid. Ved utgangen av april var 2,8 prosent av arbeidsstyrken ledig. Det er tre år siden ledigheten var like høy.

– Det er sannsynlig at noen finner sesongarbeid, uten at vi har tall på hvor mange, opplyser Navs hovedkontor. (©NTB)

Artikkeltags