Gå til sidens hovedinnhold

Kampen for å være mann

Artikkelen er over 22 år gammel

Jeg vet at fi kan dukke opp når som helst i denne tette jungelen, og tar et ekstre godt grep om Colten. - Die, skriker jeg, og blåser av et titalls skudd mens Doors-soundtracket spiller i hodet mitt.

- Det ble null treff, opplyser Jan Petter Kristiansen, som har lånt meg luftpistol og bevegelige blinker. Skal du være mann må du nesten sette deg selv inn i Nam-filmer når du skyter med vindskeivt leketøy på Mann-messa på Sjølyst. - Dette er ikke spesielt mandig. Vanlig pistolskyting er vel litt mer mandig, men det er flere og flere damer som er med, forteller Kristiansen videre.
- Ha! Hvis kvinnfolk skyter med pistoler så er blinkskyting for pyser, tenker vi, og ferdig med den saken.

Fotball - uten menn!

Mann-messa lover det meste av det beste for menn. Og når vi hører Arne Scheies stemme fra en TV langt borte blir vi glade. Fotball er for mannfolk. Punktum. Harde tacklinger, stygge tilrop, seier og død over motstanderen er hva skikkelige mannfolk krever. Derfor blir skuffelsen enorm da vi finner - ikke bare en stand for, gud bedre, Stabæk - men to jenter sittende der. Kunne ikke blitt mer skuffet om Jostein Flo hadde brukket benet. Heldigvis er standen tom for besøkende, og det er da alltids noe.
Vi vandrer videre forbi Cupido og Kondomeriet-standene og lurer på hva dildoene i flere varianter har å gjøre på en messe for menn.

Løshår

Etter å ha passert diverse overprisede sportsbiler, motorsykler og kanoer lurer vi på hvem messen henvender seg til. Kano er jo egentlig ganske feminint med lange slanke former, og vi mistenker utstillerne for å henvende seg til menn over 40 som er i den alderen der de vurderer om de skal kjøpe fjellklatrerutstyr eller Viagra for å føle seg som menn igjen.
Mistanken blir ikke mindre da vi ser en stand for tupéer og løshår.
- Det er bra med besøk her. Vi setter håret tilbake på menn, sier Tormod Nordgren, som selv har tupé og mener at damer, dersom de kan velge, foretrekker en mann med hår fremfor en uten.
Problemet er uansett mange år fram i tiden, og vi vandrer videre til en stand full av dataspill.
- Dette er guttas domene. Frisører er det ikke, sier Morten Madsen, som selger Playstation og Nintendo-spill på messa.
Vi har kunder fra to til 70 år, og uansett hva du sier om menn: Vi er alltid gutter, legger han til.
- Det kan du være sikker på, tenker vi, og haster ut fra messe-området.
Ekte menn sitter nemlig hjemme med kjærestene sine, tar en pils på fotballkamp med dertilhørende skrytehistorier med gutta og gidder ikke dra på messe for å definere seg selv. Det overlater vi til damene som forteller oss hvordan vi er støtt og stadig, om vi ber om det eller ei.

Kommentarer til denne saken