Kan få Madonna likevel

"MADONNA"En bronsestatue av "Madonna" eller jomfru Maria med et barn på fanget kan likevel bli plassert ut i Trillemarka i Sigdal. FOTO: KNUT BRÅTHEN.

"MADONNA"En bronsestatue av "Madonna" eller jomfru Maria med et barn på fanget kan likevel bli plassert ut i Trillemarka i Sigdal. FOTO: KNUT BRÅTHEN.

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Sigdal kan likevel få sin "Madonna"-statue og vil "omgå" fylkesmannen ved å plassere statuen tett inntil det vernede området i Trillemarka.

DEL

Dermed kan Sigdal kommune likevel klare å innfri det siste ønsket til drammenskvinnen Anne Margrethe Bugge, som på begynnelsen av 1990-tallet testamenterte en stor skog til kommunen. Gaven var verdt mange millioner kroner, og hun hadde bare ett krav for å gi bort gaven: at det blir reist en Madonna-statue inne i Trillemarka.
Men Direktoratet for Naturforvaltning (DN) sa nei, fordi denne delen av Trillemarka er vernet. Men sigdølinger gir seg ikke så lett, og nå har Knut Aabø og resten av styret i Kommunens skoger i Sigdal kastet sine øyne på et nytt sted. Det heter Bjønnskårnatten og ligger i Trillemarka, men ikke området som er vernet. Området er en del av skogen som den eksentriske fru Bugge ga bort.

300000 KRONER. Det er allerede laget en "miniatyr-Madonna" med et lite barn på fanget. Rent estetisk går nå diskusjonen på om jomfruen også skal ha en krone på hodet. Ute i skogen vil statuen bli cirka halvannen meter høy og bli støpt i bronse. Totalt vil prosjektet koste 300000 kroner, inkludert støping, helikopterfrakt og oppsetning inne i området.
-Jeg er glad for at det nå ser ut til at vi får dette til. Fru Bugge ga kommunen en storslagen gave. Når hun hadde et så sterkt ønske om at det skulle plasseres en slik statue ute i skogen føler vi det som en forpliktelse å få det til, selv om det ikke blir eksakt på det stedet Bugge pekte ut, sier Knut Aabø.

SÆRT, MEN FLOTT. Knut Aabø mener historien er sær, men likevel flott. Ekstra spennende er det, fordi det for alltid vil være et mysterium om hvorfor hun hadde dette ønsket, selv om mange mener det har en sammenheng med at hun mistet sin eneste sønn på havet.
-Uansett. Vi kan aldri vite helt sikkert. Men kanskje har vi godt av at noe fortsatt er og forblir et mysterium, sier Åbø.

MÅ VIGSLES. Fru Bugge selv var ikke katolikk. For når man snakker om slike Madonna-figurer er man langt inne i katolisismen. Blir statuen reist må den vigsles av en katolsk pater.
-"Madonna-statuen" blir ikke det eneste minnesmerket her i verden etter fru Bugge fra Drammen. På Nordlandskysten går redningsskøyten "Knut Johan." Den skjenket fru Bugge til Redningsselskapet i 1975 til minne om hennes eneste sønn, Knut Johan, som omkom da båten "M/S Bess" forliste i Nordsjøen 12. august 1951. Sønnen ble 16 år.

UTROLIG AV DN. Midt oppe i gleden over at de nå har funnet et egnet sted, synes Aabø det fortsatt er utrolig at Direktoratet for naturforvaltning (DN) sa nei til at de kunne plassere "Madonna" ute i skogen, selv om området er vernet.
-Det sier meg noe om hvor rigid vernebestemmelsene kommer til å bli tolket, Men nå skal vi legge fram saken for det nye kommunestyret og sier de ja, vil statuen bli plassert ut - trolig til sommeren, avslutter Aabø.


Kanskje har vi godt av at noe fortsatt er og forblir et mysterium.
Knut Aabø, Kommunens skoger i Sigdal

Artikkeltags