Kontroversiell elevseremoni kan bli stanset

-MÅ SØKE. Fungerende stasjonssjef ved Drammen politistasjon, Dag Ebbestad.

-MÅ SØKE. Fungerende stasjonssjef ved Drammen politistasjon, Dag Ebbestad.

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Studentforeningen Fraternitas må søke politiet om tillatelse til å gjennomføre sine kontroversielle opptaksprøver.

DEL

Gjør de ikke, risikerer den mer enn 130 gamle studentforeningen, med kun mannlige medlemmer, å få politiet på nakken.
-Hvis de ikke søker om tillatelse på forhånd, har vi anledning til å stanse arrangementet, sier fungerende stasjonssjef ved Drammen politistasjon, Dag Ebbestad.
Hver høst, i slutten av september, må elever som ønsker å bli medlem av den eksklusive foreningen, gjennom beinharde opptaksprøver.
I fjor gikk det såpass friskt for seg at både skolen og politiet mottok klage.
Hoveddelen av opptaksprøven ble avholdt på Drammen videregående skole, mens andre deler av arrangementet fant sted i sentrum.

FOLKESKIKK. Nå brytes tradisjonen. Ifølge assisterende rektor Ellen K. Winstrup, har skolen informert Fraternitas at de heretter må avvikle sine opptaksritualer utenfor skolens område.
-Dette er jo ikke skolens forening som sådan, og har heller aldri vært det. Vi legger oss ikke bort i hvordan opptaksprøvene skal være, men hadde helst sett at elevene ikke hadde disse ritualene. Det ville vært mer kontrollerbart å ha dette på skolen, men opptaket er ikke forenlig med bråk i skolegården og kursaktivitet på kveldstid. Hvis opptaket skjer i det offentlige rom, må elevene selv ta ansvar for sine handlinger i tråd med norsk lov og vanlig folkeskikk. De må tenke over om ritualene kan virke skremmende på utenforstående, påpeker Winstrup.

IKKE JACKASS. Fjorårets seremoni forløp med høye kommandoskrik, fysisk smerte og hemmelige skogsseremonier.
Etter at både skolen og politiet mottok klage fra foreldre, som reagerte på seremoniens militante karakter, blir det endringer.
Mens skolen nekter Fraternitas adgang til skolens område, krever Drammen politistasjon at foreningen søker om tillatelse til utendørs aktiviteter.
-Vi tillater ikke at ting kommer ut av kontroll i form av jackassliknende opptaksprøver. Hvis det er i nærheten av noe av det vi hørte om i fjor, er det helt over grensen av det vi kan akseptere av avstraffelsesmetoder, advarer Dag Ebbestad.


Artikkeltags