De tre mennene som er siktet for voldtekt på Gulskogen blir varetektsfengslet

FENGSLINGSMØTE: Onsdag ettermiddag ble tre menn siktet for voldtekt på Gulskogen begjært varetektsfengslet . Flere fangevoktere var til stedet under fengslingen.

FENGSLINGSMØTE: Onsdag ettermiddag ble tre menn siktet for voldtekt på Gulskogen begjært varetektsfengslet . Flere fangevoktere var til stedet under fengslingen. Foto:

DEL

DRAMMEN: Tirsdag morgen ble fire menn pågrepet av politiet på Gulskogen, etter at en kvinne i 50-årene hevdet seg voldtatt.

Tre av mennene ble samme dag siktet for voldtekt, enten i fellesskap eller hver for seg. Den fjerde ble løslatt.

Onsdag ettermiddag ble de tre siktede mennene begjært varetektsfengslet.

– Voldtekt begått i samvirke

– Vi har begjært to av dem varetektsfengslet fram til julaften med brev- og besøksforbud, begrunnet med bevisforspillelsesfare. Men vi ber ikke om videre fengsling, ettersom det ikke er etterforskere som får jobbet med saken i romjula, så det som skal gjøres, må gjøres nå, forteller politiadvokat Ole Jakob Garder til Drammens Tidende.

En av mennene, en utenlandsk statsborger, ble begjært varetektsfengslet i ytterligere tre uker på grunn av unndragelsesfare, hvor den første uka gjøres med brev- og besøksforbud.

VARETEKT: Politiadvokat Ole Jakob Garder ønsket å varetektsfengsle de tre mennene i èn uke med brev- og besøksforbud. I tillegg begjærte han den ene mannen varetektsfengslet i ytterligere tre uker.

VARETEKT: Politiadvokat Ole Jakob Garder ønsket å varetektsfengsle de tre mennene i èn uke med brev- og besøksforbud. I tillegg begjærte han den ene mannen varetektsfengslet i ytterligere tre uker. Foto:


– Vi mener vi har skjellig grunn til å mistenke de for å stå bak en voldtekt av en kvinne, og det er basert på hennes forklaring og forklaringene som vi har tilgang til per nå.

– Anser man det som en voldtekt begått i fellesskap?

– Jeg har beskrevet det som en voldtekt begått i samvirke med andre, men hvorvidt det har pågått samlet i samme rom eller i rekkefølge er litt uklart, svarer politiadvokaten.

PÅGREPET: Her ble en av de pågrepne fraktet ut av huset og inn i en ventende politibil. Pågripelsen skjedde tirsdag morgen.

PÅGREPET: Her ble en av de pågrepne fraktet ut av huset og inn i en ventende politibil. Pågripelsen skjedde tirsdag morgen. Foto:

– Han er fortvilet

Den første mannen som ble begjært varetektsfengslet, er en iransk statsborger i 20-årene.

Mannen var ikke avhørt forut for fengslingen, kunne Garder senere fortelle:

– Vi har rett og slett ikke hatt kapasitet til å avhøre ham.

Hva mennene forklarte i retten kan Drammens Tidende ikke gå inn på, da dommeren la ned forbud mot å referere fra fengslingsmøtet, etter ønske fra politiadvokat Garder og mennenes forsvarere.

Den siktede benekter å ha begått den angivelige voldtekten og hevder seg uskyldig og løslatt, kan mannens forsvarer Haakon Borgen fortelle:

– Han erkjenner ikke straffskyld og mener det ikke har vært seksuell omgang med vold involvert.

– Hvordan har din klient det nå?

– Det kan man tenke seg. Det er en vanskelig situasjon og han er fortvilet. Om han blir fengslet, er han redd for å miste jobben og alt det som følger, svarer forsvareren.

LØSLATT: En av de siktedes forsvarer, Haakon Borgen, begjærte sin klient løslatt. Han fikk ikke medhold av retten.

LØSLATT: En av de siktedes forsvarer, Haakon Borgen, begjærte sin klient løslatt. Han fikk ikke medhold av retten. Foto:

I kjennelsen fra retten fremkommer det at mannen erkjenner å ha hatt seksuell omgang med kvinnen sammen med to andre, men at dette var frivillig og at det ikke ble utøvet vold.

– Selvsagt veldig dramatisk

Da den andre mannen, også han med utenlandsk opprinnelse, ble begjært varetektsfengslet i én uke med brev- og besøksforbud.

Mannens forsvarer, Helene Elnes, forteller at hennes klient ikke erkjenner straffskyld og med dét begjærer seg løslatt:

– På dette tidspunkt er det stor usikkerhet om hva som har skjedd. Man kan på en måte forstå at politiet ønsker å få mer klarhet i saken ved å varetektsfengsle ham i en uke, men for en som blir varetektsfengslet til midt inn i jula så er det selvsagt veldig dramatisk.

– Varetektsfengsling i en uke fremstår som uforholdsmessig når han har avgitt forklaring, mener forsvareren.

Saken fortsetter under bildet

En av mennenes forsvarere, Helene Elnes, ønsket på lik linje med de andre forsvarerne sin klient løslatt.

En av mennenes forsvarere, Helene Elnes, ønsket på lik linje med de andre forsvarerne sin klient løslatt. Foto:


Hun forteller videre om en fortvilet klient som til vanlig tok vare på sin familie, som nå risikerte å bli fengslet med de konsekvensene dét måtte ha.

I kjennelsen fra retten fremkommer det at mannen i 30-årene erkjenner å ha hatt seksuell omgang med kvinnen sammen med to andre, men at dette var frivillig og at det ikke ble utøvet vold.

Saken fortsetter under bildet

PÅGREPET: Her blir en av de siktede mennene pågrepet etter at kvinnen hevdet seg voldtatt.

PÅGREPET: Her blir en av de siktede mennene pågrepet etter at kvinnen hevdet seg voldtatt. Foto:


– Har det tungt

Den tredje mannen, også han med utenlandsk opprinnelse, bosatt på adressen det angivelige overgrepet skal ha funnet sted, erkjente heller ikke straffskyld og begjærte seg løslatt da han ble fremstilt for varetektsfengsling.

– Han hevder å ikke ha gjort noe galt. Han har det veldig tungt etter å ha vært på glattcelle, og bar preg av det under fengslingsmøtet sier mannens forsvarer, Øyvind Sterri.

I kjennelsen fra retten fremkommer det at mannen i 20-årene erkjenner å ha hatt seksuell omgang med kvinnen sammen med to andre, men at dette var frivillig og at det ikke ble utøvet vold.

Saken fortsetter under bildet

USKYLDIG: En av mennenes forsvarer, Øyvind Sterri, sa at hans klient ikke hevdet å ha gjort noe galt, og dermed ønsket seg løslatt. Dommeren tok ikke begjæringen til følge.

USKYLDIG: En av mennenes forsvarer, Øyvind Sterri, sa at hans klient ikke hevdet å ha gjort noe galt, og dermed ønsket seg løslatt. Dommeren tok ikke begjæringen til følge. Foto:


Ble varetektsfengslet

Begge de tre mennene ble varetektsfengslet med brev- og besøksforbudfram til julaften klokken 18:00.

Én ble ytterligere varetektsfengslet i tre uker, i frykt for at han skulle unndra seg politiet.

«– Retten finner at siktede med skjellig grunn kan mistenkes for en straffbar handling som kan medføre høyere straff en fengsel i seks måneder. (...) Retten har lagt særlig vekt på den fornærmedes beskrivelse av hendelsesforløpet (...)» heter det i kjennelsene fra dommer Oddbjørg Angell.

Artikkeltags