Salutter, flagg og is

Alt ligger til rette for en tradisjonell 17. mai-feiring. Det eneste leder av 17. mai komiteen, Lavrans Kiærulf (bildet) ikke har kontroll på, er været.

Alt ligger til rette for en tradisjonell 17. mai-feiring. Det eneste leder av 17. mai komiteen, Lavrans Kiærulf (bildet) ikke har kontroll på, er været. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

17. mai-komiteen har lagt alt til rette for at du bare trenger stryke finstasen på den store dagen.

DEL

DRAMMEN: Alt har gått på skinner for 17. mai-komiteen i år. Programmet er spikret og det eneste medlemmene ikke har kontroll på, er været.
– Men der har vi inngått en deal med KrF som har tettest kontakt oppover, sier Lavrans Kierulf, leder av 17. mai komiteen.

LES OGSÅ: Gjenopplev din russetid her

Næringstopp på torget

Nasjonaldagens program i Drammen er preget av tradisjoner, akkurat som det skal være. Hovedtalen holdes av en av byens næringslivstopper.

– Vi ønsket at en som har vært med på å bygge Drammen skulle holde tale. I år satser vi på en som ikke har bidratt gjennom politikk, men derimot næringslivet, sier Kierulf: Christian Falck-Pedersen taler til de som er på Bragernes torg etter at folkefesten er åpnet klokken 12.15.
I forbindelse med byjubileet skal også ordfører Tore Opdal Hansen si noen ord fra den samme scenen.

Drammen på NRK

Drammen Borgerlige Saluttcompagni fyrer av en salutt på Holmenokken klokken 12. Salutten skal ifølge Håvard Husemoen i compagniet være den første som vises i NRK-programmet «Gratulerer med dagen!».

Saluttcompagniet har ved hjelp av kronerulling finansiert oppstarten på foreningen som har kjøpt inn kanon. Kun sertifiserte saluttører får fyre av kanoner, og i dag kurses skytterne for å være klare til morgendagens salutt på Holmenokken.

LES OGSÅ: Se gamle 17. mai-bilder

Smell som vanlig

Andre frivillige tar seg av den tradisjonelle avfyringen på Spiralen og i Strømsåsen.

– Vi er veldig takknemlige for at frivillige ildsjeler tar seg av avfyring av saluttene. Det blir som vanlig salutt fra Spiralen når flaggene heises klokken 8. Klokken 10 smeller det i Strømsåsen, samtidig som barnetoget, bestående av elever fra 26 av Drammens skoler, starter på Marienlyst.

Musikkfest

I Drammens Teater arrangerer Musikkens Venner Drammen Festforestillingen «Den 17. mai» for femte år på rad. Programmet loves å være variert, og tar med publikum både tilbake og fremover i tid. Jernbanens Musikkorps står for åpningsnummeret. Ole Bolås sitter ved flygelet når Bragernes Kirkes Barnekor og Rogne Ballettskole presenterer «sangleker fra vi vår små».

LES OGSÅ: Travel bunadstid

Sang og tog i Lier

I eplebygda Lier heises flagget på Hegg skole klokken 8.00. Klokken 12.30 samles barnetoget ved Frogner kirke. Klokken 14.00 synges Liersangen på Hegg skole, i tillegg til flere andre underholdningsinnslag.

LES OGSÅ: Alt om folkefesten

Fest i kirken i Nedre Eiker

Bautaen ved Nedre Eiker kirke bekranses klokken 08.30. En halv time senere er det festgudstjeneste i kirken.

Ved Mjøndalen skole stiller barnetoget klokken 10, i Solbergelva går toget med de små fra Nedre Eiker kirke klokken 11.45.

Tidligst ut er skolebarna i Krokstadelva: Klokken 9.45 er det oppstilling ved Nedre Eiker kirke, mens barnetoget ved Steinberg skole stiller opp klokken 13.45.

Russetog i Hokksund

Klokken 9.45 er det oppstilling av barnetoget Stasjonsgata i Hokksund. Russetoget går fra Eiker videregående skole klokken 16.00.

LES OGSÅ: 17. mai-stemning i Hokksund

Klikk deg inn på 17. mai-programmet i din kommune her:

Svelvik

Sande

Røyken

Hurum

Drammen

Lier

Nedre Eiker

Øvre Eiker

Modum

Sigdal

Krødsherad

Artikkeltags