Gå til sidens hovedinnhold

Forventer 100 engasjerte i 8. mars-tog i kveld

Artikkelen er over 9 år gammel

De mener at kvinner må få kle seg som de vil uten å bli klådd på.

DRAMMEN:  – Kvinner må få lov å gå i korte kjoler uten å få slibrige kommentarer, sier Ilyada Sabri.


Som tidligere leder av Drammen SU, og nå frivillig i 8. mars komiteen, brenner hun for kvinners rettigheter. Og hun skulle gjerne sett at flere unge jenter engasjerte seg. For hun vet hva unge jenter kicker på.

HAR DU NOE DU HAR LYST TIL Å YTRE I FORBINDELSE MED 8. MARS. SI DET DU HAR PÅ HJERTET I VÅR PROTOKOLL

Pene nok

– Både menn og kvinner lever i et skjønnhetstyranni. Mye handler om utseende, sixpack og slankepress. Det er en ond sirkel hausset opp av media og reklame. Men vi er pene nok, sier hun, og siterer en av parolene.

Jamila Hanssan er opprinnelig fra Sudan og har bodd i Norge i ti år. Hun har en litt annen innfallsvinkel til kvinnesak.

– I hjemlandet mitt jobbet jeg mye mot flerkoneri og vold mot kvinner. Vold mot kvinner er aktuelt også i Norge, sier hun.

LES OGSÅ: Kvinner bekymrer seg syke

Kunnskap

Hanssan mener det er viktig å vise at kvinner har egenverdi og at man særlig bør rette dette fokuset mot minoritetsgrupper.

– Kunnskap er veldig viktig. Vi må mobilisere andre innvandrerkvinner. Vi må informere om hvilke rettigheter de har og om hvilken støtte de kan finne hos sine medsøstre. Bevisstgjøring, rett og slett, sier hun.

De to kvinnene enes særlig om en av parolene i årets tog: Barns velferd er samfunnets ansvar.

– Det finnes mye skjult barnefattigdom i Norge i dag. Tar vi ikke ansvar nå, kommer det til å få negative konsekvenser for fremtiden. Det vil berøre hele samfunnet på sikt og få konsekvenser. Ikke bare for de barna som vokser opp og mødrene og fedrene som lever med det til daglig, men for oss alle sammen, understreker de.

De mener 8.mars-toget er viktig uansett lengde, fordi det synliggjør kampsaker og at det fortsatt er langt igjen til full likestilling.  I kveld regner de med at rundt 100 personer deltar.

LES OGSÅ: Røde strømper eller ei

LES FLERE LOKALE NYHETER
 

Kommentarer til denne saken