Gå til sidens hovedinnhold

Kunstnerne uten drahjelp

Artikkelen er over 13 år gammel

Kunstnerkolonien i Fossekleiva er nå uten drahjelp til å trekke publikum etter at firmaet som arrangerer konserter og utstillinger har trukket seg. En ny pub hjelper ikke.

Dermed har det oppstått et vakuum i den gamle fabrikken på Berger. I den ene enden holder kunstnerne til mens det i den andre enden er selskapslokaler og cafédrift som nå skal avvikles.
Svelvik kommune har gjennom tre år støttet firmaet Herr & Fru Selskapsveveri - etter at firmaet ble engasjert til å drive kommunens lokaler i Fossekleiva kultursenter. Kommunen var innstilt på å fortsette samarbeidet i tre nye år, men driverne trakk seg denne uken.

HELT ANNET PUBLIKUM. Paradoksalt nok hjelper det ikke kunstnerne noe at det nettopp er startet en ny pub i nabolokalene. Selv om puben trekker folk til Fossekleiva, hjelper ikke det kunstnerne, fordi puben trekker et helt annet publikum.
-Jeg er herre i eget hus ettersom jeg har kjøpt den gamle smia, og innredet pub der. Jeg ønsker kommunen og kunstnerne alt godt, men satser på et annet publikum. Vi holder konserter utendørs ved å sette opp store partytelt. Vi er en lokalpub for Berger, og er godt i gang med å innarbeide oss i markedet. På konsertene vi har holdt, kommer det også mennesker fra et større omland, forteller Knud Erik Clausen (39).

SATSET 1,6 MILLION. Han har kjøpt smia for en million. Han har pusset opp lokalene for 600000. Mye av jobben har tømreren utført selv.
Så etter nyttår vil kommunens cafélokaler stå tomme - hvis man ikke lykkes med å få noen andre til å samarbeide med kunstnerne.
-Hvorfor pakker dere sammen likevel, Judith Sæther i Herr & Fru Selskapsveveri?
-Da kunstnere kritiserte vår måte å drive på, var det dråpen som fikk begeret til å flyte over. Vi var allerede slitne etter å ha stått på dag og natt. Samarbeidet med kunstnerne ble ikke helt som forventet. Det er veldig leit, men vi må finne på noe nytt. Vi har mistet litt av gnisten.

Kommentarer til denne saken