Kvinnekupp på kvinnedagen

Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

På kvinnedagen og sin egen 61-årsdag ble Kristin Ørmen Johnsen valgt til den første kvinnelige lederen av Buskerud Høyre. Nå er hele partiets ledertrio kvinner.

DEL

SUNDVOLDEN: Det lå an til å bli en skikkelig valgthriller da ny leder i Buskerud Høyre skulle velges på fylkesårsmøtet på Sundvolden hotel lørdag. Flertallet i valgkomiteen hadde innstilt Christopher Amundsen Wand (26) fra Hole, men han ble utfordret av Drammens stortingsrepresentant Kristin Ørmen Johnsen.

Før møtet var det få som turte å spå hva utfallet kom til å bli. Helt åpent mente flere, inkludert Ørmen Johnsen og Wand selv.

Men Ørmen Johnsens allierte må ha jobbet godt det siste døgnet. Den tidligere høgskolerektoren vant til slutt med 117 stemmer mot Wands 88 stemmer, og skal lede fylkespartiet de neste to årene.

- Dette er veldig motiverende. Jeg skal gjøre alt jeg kan for å farge hele fylket blått ved neste valg, sier Ørmen Johnsen.

Hun får med seg Iselin Haugo (25) fra Ål og Jannike Thorsen (45) fra Drammen som nestledere, og partiet får dermed tre kvinner i toppen.

- Tenk på det, det er veldig morsomt. Det viser at vi ikke tenker kjønn, og får til kvinner i toppen uten kvotering, sier en stolt Ørmen Johnsen.

Christopher Wand nederlaget med fatning.

- Jeg ønsker Kristin lykke til. Jeg står full og helt bak henne. Vi har allerede planlagt samarbeid, sier Wand som bekrefter at det var forhandlinger til siste slutt. 

- Denne gangen var drammensregionen sterkest, konkluderte 26-åringen.

Kampen

De fleste trodde på forhånd at Ørmen Johnsen var den eneste kandidaten til å ta over ledervervet etter Morten Eriksrød. Mange ble derfor overrasket da et flertall i valgkomiteen innstilte Wand (26). Det førte til en real duell.

Både Lier Høyre og Nedre Eiker gikk på talerstolen på årsmøtet for Ørmen Johnsen. De mente hun hadde mest erfaring, hadde det beste nettverket, og hadde vist gjennomføringsevne over flere år.

– Vi i Lier Høyre er trygge på at hun er den lederen vi trenger. Hun har vist over tid at hun når de målene hun setter seg, hun er en gjennomfører, hun får ting til å skje, og får resultater. Det er det politikken handler om, sa leder Ryno Andersen i Lier Høyre. Han viste også til Ørmens Johnsens lange erfaring fra privat og offentlig virksomhet.

- Hun vil sikre innflytelse, og gjennomslagskraft, og har allerde vist på Stortinget at hun er topp motivert, sa Andersen.

LES OGSÅ: Slik trekker Ørmen Johnsen i trådene

To kandidater

Flere på årsmøtet understreket at begge kandidatene er vel kvalifisert, og at partiet vil bli tatt godt hånd om, uavhengig av hvem som vant lederduellen.

– Vi har to gode kandidater. Dette er gledelig uansett utfallet, sa Andersen.

Wand sitter i kommunestyret i Hole og i fylkestinget. Han er tidligere leder av Buskerud Unge Høyre, og jobber nå som generalsekretær i Unge Høyre. Han er også første vara til Stortinget.

Hans motkandidat har vært rektor ved Høgskolen i Buskerud og hatt en rekke politiske og andre verv. Hun er tidligere statssekretær for Erna Solberg i Kommunaldepartementet. I høst ble Ørmen Johnsen valgt inn på Stortinget.

Buskerud Unge Høyre kjempet for å få inn sin tidligere leder på toppen i moderpartiet. Han ville ha blitt tidenes yngste leder av Buskerud Høyre.

- Christopher er en av de nye, moderne høyrefolkene. Han er en del av den nye generasjonen, og appellerer til de nye velgergruppene, sa Markus Weierud.

- Jeg har jobbet mye med han, og vet han er nøye, og har en enorm arbeidskapasitet. Han har også vist at han kan håndtere vanskelige situasjoner, sa Weierud som sitter i Drammen bystyre.

LES OGSÅ: 26-åring kan bli Høyre-leder

Klappet av

Fylkesordfører Morten Eriksrød fra Kongsberg har ledet partiet i fire år, og annonserte før jul at han ikke ønsket å fortsette. Han ble klappet av på fylkesårsmøtet

– Takk for innsatsen. Du har lag ned utrolig mye arbeid for partiet, sa Ørmen Johnsen etter å ha fått lederklubba overlevert av Eriksrød.

LES OGSÅ: Thriller på Høyres årsmøte

Andre saker på dt.no:

Store saftige biffer er suksessoppskriften

Oppretter sak mot grunneieren

Bjørndalen på pallen i Slovenia

Artikkeltags