– Den siste tiden har vi hatt en merkbar økning i antall henvendelser og søknader. Det synes vi er veldig hyggelig, sier Bjørg Madsen til Drammens Tidende. Hun er sekretær i styret for Bragernes Kolonihager på Strøtvet som nå har større pågang enn noen gang.

25 på venteliste. Nå ved starten av sesongen har kolonihagen en venteliste med ca. 25 navn på folk som ønsker å kjøpe hytte. Det er uvanlig mange. I fjor på samme tid var det 13 navn på ventelisten og det ble da sagt at det var lenge siden så mange hadde stått i kø for å få innpass i byens eneste kolonihage.
Nå er altså ventelisten nesten dobbelt så lang. Det er kun 40 hytter i Bragernes Kolonihage.

BLOKKBOERE. – Det er flere grunner til at ventelisten er blitt såpass lang, blant annet er det solgt svært få hytter de siste to – tre årene, sier Bjørg Madsen.
– Men det er også økende interesse for kolonihagen, blant annet fra barnefamilier som vi gjerne vil ha flere av. Dessuten har vi fått flere søknader fra folk som har solgt eneboligen sin og flytte inn i blokkleilighet i sentrum. Etter en stund savner de nærkontakten med jorden og naturen. De ønsker seg en hageflekk og derfor prøver de å få kjøpt hytte i kolonihagen.


TRE års ventetid. – Hvor lang er ventetiden for å få kjøpt hytte hos dere?
– Det kan variere, men hittil tror jeg det er få som har ventet lenger enn to - tre år. Kanskje kan det bli noe lengre ventetid nå, siden ventelisten er såpass lang. Vanligvis er det bare en eller to hytter til salgs pr. år. Og når folk først har fått tak i en hytte her, så beholde de den lenge, ofte i 30, 40 og 50 år. Men det er også viktig å få fram at hytteeierne har ti timers arbeidsplikt på fellesarealene hver sesong.

SELGES. – Er det hytter til salgs nå?
– Ja, nå skal det selges to hytter. De er blant de største i kolonihagen, det vil si ca. 35 kvm. Og derfor ønsker vi at disse hyttene skal kjøpes av barnefamilier som vi har flere av på ventelisten, sier Bjørg Madsen.

STYRER ALT. Det er valgt en egen komité som takserer hyttene og bestemmer hvem som skal få kjøpe dem. Selgeren har ingenting han skal ha sagt om dette. Maksimalprisen for en hytte i Bragernes Kolonihage har hittil vært 60 000 kroner. Men de fleste selges for langt lavere pris avhengig av størrelse og tilstand. De fleste selges for 10 000 - 20 000 kroner.

oddbjorn.lervikdt.no

Det kan variere, men hittil tror jeg det er få som har ventet lenger enn to - tre år.
Bjørg Madsen, sekretær i styret for Bragernes Kolonihager