Lærer av hverandre

<b>SAMMEN.</b> I går møttes de på AUF-kontoret i Folkets Hus i Drammen, f.v. Drammen AUFs leder Julie Schønemann, Haya Al-Farra fra Gazastripen og Ziad Za'arir Hebron. FOTO: REIDAR HALDEN

<b>SAMMEN.</b> I går møttes de på AUF-kontoret i Folkets Hus i Drammen, f.v. Drammen AUFs leder Julie Schønemann, Haya Al-Farra fra Gazastripen og Ziad Za'arir Hebron. FOTO: REIDAR HALDEN

Artikkelen er over 14 år gammel
DEL

Tross et hav av forskjell på landene de lever i, så lærer de mye av hverandre. I går møttes de på AUF-kontoret i Drammen, Julie Schønemann fra Drammen AUF og Haya og Ziad fra palestinske Fateh Youth.
Haya Al-Farra (22) fra Gazastripen, nå student i Kairo og Ziad Za'arir (22) fra Hebron, nå student i Betlehem, har et eneste stort ønske: Å leve et normalt liv i et land med demokrati og fred.
- Her i Norge har vi lært mye om hvordan man i et demokrati organiserer et politisk parti og en ungdomsorganisasjon, sier Haya.
- Og vi i AUF lærer mye om hvordan vi best kan støtte og hjelpe ungdommene i Fateh Youth, sier Julie Schønemann, leder i Drammen AUF.

NEKTET NORGES-BESØK. Fateh Youth er ungdomsorganisasjonen til president Abbas' parti Fateh og søsterorganisasjon til AUF. De har gående et samarbeidsprosjekt gjennom Norsk Senter for demokratistøtte.
I en uke har tre Fateh-ungdommer vært i Norge. Helt til Finnmark har de vært, på årsmøtet i Finnmark AUF. I går hadde de en dag i Drammen og møtte ungdom i Buskerud AUF, før de i morgen, fredag, reiser hjem.
- For oss er det er en ny erfaring hvordan man organiserer seg i lokallag. I Palestina er det umulig, fordi vi blir kontrollert overalt når vi skal reise et sted, sier Haya Al-Farra.
Opprinnelig var de fire ungdommer som skulle til Norge, men fjerdemann ble nektet innreise i Jordan og dermed nektet Norges-besøk. Nå er han også innkalt til avhør av israelske myndigheter.
- Det er prisen palestinske ungdommer må betale for politisk aktivitet , sier Haya.

ROSER NORGE. Haya og Ziad er over seg over all vennligheten og varmen de har møtt i akkurat nå så kalde Norge.
- Vi har følt oss så velkomne overalt. Det betyr så mye at vi vet at noen bryr seg om oss og støtter oss i kampen for demokrati og fred, sier Haya, som drømmer om å få slutt på all okkupasjon og alle grensekontroller. Hun vet ikke når det kan skje, men ser positivt på de siste ukers utvikling i forholdet mellom Israel og palestinerne.
INGER EGGERUD
inger.eggerud@dt.no

Artikkeltags