Legger vekk revolveren

REVOLVEREN ER UT. Politibetjent Frode Presthus i Modum er en av de første ved kontoret som har fått bæretillatelse på politiets nye tjenestevåpen. FOTO: KNUT BRÅTHEN

REVOLVEREN ER UT. Politibetjent Frode Presthus i Modum er en av de første ved kontoret som har fått bæretillatelse på politiets nye tjenestevåpen. FOTO: KNUT BRÅTHEN

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Nå er det slutt på å rykke ut med politiets gamle tjenesterevolver. Politibetjent Frode Presthus er en av de første som har fått det nye tjenestevåpenet.

DEL

Smith&Wesson-revolveren, som gradvis ble innført som tjenestevåpen fra midt på 1970-tallet til midt på 1980-tallet, skal nå bli spiker. Det synes Presthus er greit.

Han er fornøyd med den nye tjenestevåpenet som er en "Heckler og Kock" ni millimeter. Det var etter Nokas-ranet at politiet for alvor så behovet for et nytt håndvåpen.

Årsaken er åpenbar. Mens den gamle revolveren hadde seks skudd disponibelt, har det nye våpenet 15 skudd i magasinet.

– Heldigvis løsner politiet i Norge svært sjelden skudd i skape situasjoner, men Nokas-saken viste at vi også her til lands kan komme opp i ekstreme situasjoner, der vi er nødt til å forsvare oss og skyte, sier politibetjent Frode Presthus.

En ukes kurs

For å få bære våpenet i tjenesten må politibetjentene gjennom en ukes kurs. Det består av teori og praktisk bruk av den nye pistolen, før de blir sertifiserte og kan bære våpenet i tjeneste. Og politiet bevæpner seg stadig oftere. Presthus sier at han har vært med på bevæpnede aksjoner syv ganger hittil i år. Han har også våpenet tilgjengelig i tjenestebilen.

–Det gamle tjenestevåpenet var svært driftssikkert og det var få bevegelige deler. En pistol er annerledes bygget, men den store fordelen med det nye våpenet er antall skudd og mulighetene for raskt å kunne lade om i en presset situasjon. Den gir sånn sett en større sikkerhet for tjenestemennene. Dessuten er pistolen utstyrt med lykt som kan festes foran på løpet. Det er også en stor fordel, sier Presthus.

Stor operasjon

Det er en stor operasjon når alle politifolk i operativ tjeneste skal bytte våpen. Hver og en av disse skal gjennom en ukes kurs og dette er noe som merkes godt i en hverdag som fra før av er presset på tid.

Ved siden av pistolen har også politiet en MP5 maskinpistol. For å få lov til å bære våpen i tjenesten må de gjennomgå 40 timers årlig trening og bestå praktiske skytetester. Bommer du på denne, kan du bli fratatt muligheten til å bære våpen i tjenesten.

–Hvorfor tror du politiet bevæpner seg oftere enn før?

–Mulig vi er blitt mer forsiktige og tenker mer på egen sikkerhet enn tidligere. Men det er også et faktum at det er mye våpen i omløp i enkelte kriminelle miljøer. Det kan like gjerne være en kniv som et skytevåpen, sier Presthus.

Driftssikkert

Politioverbetjent i Kripos, Leif Øren er våpengransker. Han sier at Sith&Wesson-revolveren gradvis ble innført til politiet i Norge fra 1974. Men det var først fra 1977 det ble tjenestevåpen. Det var først ut på 1980-tallet at samtlige tjenestemenn og kvinner fikk våpenet.

–Revolveren er regnet for å være et svært driftssikkert våpen. Når politiet nå bytter ut disse med pistol, skyldes det først og fremst at den har større ildkapasitet, sier Øren.

Artikkeltags