Lei av hijabdebatten

Leder i Drammen innvandrerråd Ana Maria Silva-Harper og ordfører Tore Opdal Hansen (H) frykter at hijabdebatten fører til større motsetninger og fremmedfrykt.

Leder i Drammen innvandrerråd Ana Maria Silva-Harper og ordfører Tore Opdal Hansen (H) frykter at hijabdebatten fører til større motsetninger og fremmedfrykt.

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

De er lei av rikspolitikernes megafondebatt om hijab og snikislamisering, og mener det ødelegger for integreringen.

DEL

DRAMMEN: – Vi har en integreringsjobb å gjøre, men dette er et tilbakeslag, sier drammensordfører Tore Opdal Hansen og minoritetsleder Ana Maria Silva-Harper.

På Youngstorget i Oslo i helgen satte samfunnsdebattant Sara Azmeh Rasmussen fyr på hijaben for å protestere mot det hun mener er diskriminerende koder i det religiøse hodeplagget.

LES OGSÅ: Ønsker ikke hijab til uniformen

Dagen etter sitter drammensordfører Tore Opdal Hansen (H) og minoritetsrådsleder Ana Maria Silva-Harper i rådhuset og tar et lokalt oppgjør med hele hijabdebatten.

– Den ødelegger rett og slett for det arbeidet vi gjør og tar fokus vekk fra viktige saker som utdanning, arbeid, språkopplæring og de sosiale forskjellene som oppstår, sier Opdal Hansen.

Kritiserer

Han kritiserer rikspolitikerne for å lage unødig mye støy ut av noe som aldri burde vært en debatt.

UNGE MENINGER: - Innfør hijab i politiet

– Jeg kritiserer også gjerne egne partikolleger, som i denne debatten bare var ute etter å finne syndebukker. Slike bidrag fra rikspolitikerne fører bare til tilbakeslag for arbeidet vi og mange andre kommuner gjør, mener ordføreren.

Lederen i minoritetsrådet nikker.

Hun mener rekrutteringen av minoritetskvinner til politiet ikke står og faller på noens rett til å bære hijab.

– Men for dem det gjelder er det prinsipielt viktig?

– Hvis det hadde vært et stort hinder for rekrutteringen, så ville det vært en viktig debatt. Men det gjelder bare en marginal gruppe, mener Silva-Harper, som sammenligner det hele med en som vurderer å bli sykepleier.

– Hvis du ikke kan behandle menn i en akuttsituasjon, så kan du vanskelig praktisere som sykepleier og må vurdere deretter, sier hun.

Frykter

Både hun og ordfører Opdal Hansen frykter at hijabdebatten og den påfølgende påstanden fra Frp-formann Siv Jensen om at det pågår en snikislamisering av det norske samfunnet, fyrer opp under motsetninger.

– Hvis du er minoritet og for hijab, får du per definisjon også stemplet som terrorist og undertrykt. Dette er ødeleggende. Den viktigste jobben nå er å dempe arbeidsledigheten blant innvandrere, og å gjøre noe med alle barna som ikke har råd til å delta på fritidsaktiviteter som andre barn, sier Silva-Harper.

Satser

– Hvordan skal Drammen jobbe mot de sosiale forskjellene i byen som blant annet har gjort seg utslag på levekårsstatistikken de siste årene?

– Det er en stor utfordring, som vi blant annet har grepet tak i med prosjektet Fjell 2020, og som vil ha et større fokus enn bare byutvikling. Det blir også viktig å få flere arbeidsplasser til Drammen, få en god skole og å satse videre på gratis kjernetid i barnehagene slik at barn og mødre lærer seg norsk, sier Opdal Hansen.

– Frykter du en snikislamisering?

– Overhodet ikke, fordi religiøse endringer kommer av frie menneskers valg – ikke snikende om natten. Slik hijabstriden utviklet seg ble det et bidrag i feil retning og som skapte motsetninger, mener drammensordføreren.

Artikkeltags