Lektorer ut i streik

14 lektorer ved Sande videregående er nå i streik. F.v: Henriette Skjørdal, Odd A. Frydenberg, Ellen Tytlandsvik, Sonja Gunnestad og Marit Mikkelsen.

14 lektorer ved Sande videregående er nå i streik. F.v: Henriette Skjørdal, Odd A. Frydenberg, Ellen Tytlandsvik, Sonja Gunnestad og Marit Mikkelsen. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

14 lektorer ved Sande videregående skole streiker fra i dag. Dette er første gang lektorlaget streiker.

DEL

SANDE: I går trappet Utdanningsforbundet opp lærerstreiken, og nå er 312 lærere ved seks ungdomsskoler og to videregående skoler i Drammen i streik.

I dag følger Norsk Lektorlag etter, og tar ut tilsammen 31 medlemmer ved Sande videregående og Stavanger Katedralskole i Rogaland.

Ved skolen i Sande er 14 lektorer nå i streik. Som kollegene i Utdanningsforbundet, er lektorene provosert over at arbeidsgiver KS vil detaljstyre lærerne og pålegge dem å være på skolen 7,5 timer hver dag.

– Lærere er ikke KS-funksjonærer, og det er underlig at KS føler de må gjete folk som har en lang universitets- og høyskoleutdannelse, sier  Odd A. Frydenberg, lokal streikeleder ved Sande videregående skole.

LES OGSÅ: Trapper opp lærerstreiken

Gammeldags

Dette er første gang lektorlaget er i streik. 

- Det er noe gammeldags over KS når de er mer opptatt av å telle timer bak en kontorpult, enn kvalitet i undervisning. Med den digitale revolusjonen har tendensen i kunnskapsyrker gått i retning av mer fleksibilitet, ikke mindre. Skolene er kunnskapsbedrifter, og ikke et saksbehandlingskontor, slår Frydenberg fast.

LES OGSÅ: Lærerstreiken kan koste 200 millioner i måneden

Har ventet med vilje

Norsk Lektorlag varslet sitt streikeuttak 15.august.

– Vi vil hindre at KS påtvinger skolen en arbeidstidsordning som et overveldende flertall av lærerne avviser. Lykkes de med det, skaper de en slagmark full av konflikt og motvilje. Dette er uvettig, sa Gro Elisabeth Paulsen, leder i Norsk Lektorlag da hun presenterte streikeuttaket.

Ifølge Odd A. Frydenberg har lektorlaget ventet med å ta ut medlemmer i streik til etter at planleggingen av det nye skoleåret er over.

- Dermed kan vi gå rett inn og undervise når streiken er over, sier han.

Partene i lærerstreiken har hatt flere møter de siste dagene, og fortsetter samtalene i dag.

Artikkeltags