LIER: Otto Robsahm (46), kjent fra TV-serien Sinna­snekker`n på TV Norge har flyttet til Lier. I august installerte han seg med familien på småbruket i Lierbakkene.

– Vi stortrives, forteller han.

LES OGSÅ: «Sinnasnekker'n» kommer til Drammen

Pusser opp – og river

Vi sitter rundt spisestuebordet i våningshuset på det 43 mål store småbruket i Lierbakkene. Samboer Marion Teig (36) disker opp med den lekreste sjokoladekake til kaffen, men så er da også Tønsberg-jenta utdannet konditor.

Døtrene Isabel (6) og Lindsey (4) svinser rundt i huset, der den eldste delen er fra 1874. Hele huset er pusset opp, og fremstår like delikat og flott som husene i TV-serien etter full make over.

Men oppussingen er bare midlertidig. Huset er i laber forfatning, med dårlig isolering og borebiller i veggene.

Neste år skal det rives, for å gi plass til et nytt funkisinspirert og energieffektivt hus – der den formidable utsikten over Lierdalen og de gode solforholdene kommer mer til sin rett.

LES OGSÅ: Avskiltet sinnasnekker'n-bil

Ligger unna interiør

6,4 millioner måtte familien ut med for småbruket, og innen nytt hus – og kanskje ny låve hvor Marion drømmer om å ha hester – er på plass, har det kommet på noen millioner til.

Men dyrt?

– Det var tomta med utsikten og sola vi kjøpte. Min filosofi er at det er det samme hva en eiendom eller et hus koster. Det er månedsprisen, om du har råd til den, som avgjør.
Sinnasnekker`n har selvsagt gjort alt oppussingsarbeidet selv, og har flere prosjekter på gang. Det mangler ikke på ideer til fiffige løsninger. En vedheis fra kjelleren og opp i hovedetasjen er på beddingen.

Men interiør og design overlater han til samboeren.

– Damer er bedre på interiør og farger enn menn. Menn skal ikke bry seg med det. Vi har en avtale om at Marion ordner alt sånt, og at jeg ikke behøver å kommentere det. Hvorfor skal jeg det? Menn er i utgangspunktet ikke interessert i farger, gardiner og sånne ting, mener Otto Robsahm.

LES OGSÅ: Tofte-familie sjokkerte<br>Sinnasnekker'n

– Bygger forhold

Både menn og kvinner skal gjøre det de er best til, mener Sinnasnekker`n, og lever opp til det på hjemmebane. Han og Marion har småbruksprosjektene felles, men arbeidsfordelingen er klassisk:

Otto gjør håndverkerarbeidet, mens Marion handler inn det som trengs til prosjektene og rydder opp fortløpende. De fleste tenker på Sinnasnekker`n som et oppussingsprogram. Det er det også, men oppussingen er ikke det viktigste.

– Kjernen i programmet er samliv. Vi bygger forhold, slår Otto Robsahm fast.

LES OGSÅ: Bolig-TV går rett hjem

Pappaperm-skepsis

Selv har han sterke og klare meninger om kjønnsrollemønster og likestilling.

– Det er forskjell mellom kjønnene. Mannen er sterkere, og moren er bedre egnet til å ta seg av barna, i alle fall når de er små. Sorry Mac, sånn er det bare! Verken far eller barnet har noen glede av pappaperm når barnet bare er noen måneder, mener Robsahm.

Han har aldri hatt pappaperm. Det skyldes både at det ikke ville vært økonomisk lønnsomt for familien, og at han mener både far og barn har større glede av å være mye sammen når barnet har blitt litt større. At menn i toppstillinger tar pappapermisjon har han ikke særlig sans for.

For likt mellom kjønnene

Sinnasnekker`n mener en av grunnene til at parforhold krasjer er at det er blitt for likt mellom kjønnene.

– Har likestillingen i Norge gått for langt?

– Ja, jeg mener det. Jeg tror kjønnsrollemønsteret er en av årsakene til den høye skilsmisseraten vi har i Norge. Men hver familie må jo selvsagt innrette seg slik det passer best for dem, understreker Robsahm.

For ham og familien passer det best at Marion er hjemmeværende.

Derfor er han sint

Sinnasnekker`n er altså ikke hovedsakelig et byggeprogram, til tross for det store håndverkerteamet som rykker inn hos folk, – og voila; etter fem dager er ikke huset til å kjenne igjen.

Hensikten er å få familier og par til å fungere sammen. Få dem til å ta ansvar for det de har begynt på hjemme. Det er derfor han er sint. Og det fungerer.

– Å si det som det er, ikke legge noe imellom. Det er klart det gjør noe med deg når du får det midt i trynet – i din egen trygge komfortsone hjemme.

Pusher kravstore damer

I TV-programmene pusher han kvinner til å gi seg i kast med både hammer og sag. De slipper ikke unna, ved å unnskylde seg med at de ikke kan. Det gjør han ikke fordi han mener at damer nødvendigvis skal drive på med snekring og flislegging. Det handler om bevisstgjøring.

– Damene krever og krever … Jeg vil at de skal merke hvordan det er å legge et nytt gulv eller rive en vegg, for eksempel. Poenget er at kvinner og menn skal ha respekt for hverandre.

1. februar går søknadsfristen ut for en ny program-runde med Sinnasnekker`n, og søknadene strømmer inn. Otto Robsahm skal være med å velge ut deltakerne, vel vitende om at i de 76 episodene som har rullet over TV-skjermen hittil, har han reddet mange parforhold.

LES FLERE SAKER PÅ DT.NO:
Tidligere Yara-sjef Enger tiltalt for korrupsjon
Eksplosiv økning i anmeldte pornosaker
Timeekspressen med nye rutetider