LIER/DRAMMEN: Mandag startet rettssaken mot en nå 20 år gammel mann som er tiltalt for drapsforsøk etter at han knivstakk den da 16 år gamle jenta på St. Hallvard videregående skole i Lier 4. september i fjor.

Jenta ble knivstukket 17 ganger, og skadene ville tatt livet av henne hvis hun ikke hadde fått behandling raskt. Hun var på sykehuset i flere måneder etter knivstikkingen.

20-åringen erkjenner å ha knivstukket jenta, men avviser at det var drapsforsøk.

– Han hadde ikke tanker om å ta livet av fornærmede, sa hans advokat Marius Ihlebæk under sitt innledningsforedrag.

Møttes på nettet

Ifølge aktor, statsadvokat Vibeke Gjøslien Martins, ble jenta og gutten kjent på nettet. Hun ønsket imidlertid bare vennskap med gutten fra Oslo-området.

– De ble kjent på nettet. De hadde kontakt og møttes, men etter hvert oppsto det en uenighet mellom dem, forklarte politiadvokaten i sitt innledningsforedrag. Hun ønsket ikke lenger å ha kontakt, men gutten fortsette å sende truende meldinger.

Blant annet skrev han «gå og dø din j..», «du er ikke safe hvor enn du går» og «jeg kommer til å finne deg og fuckings drepe deg» ifølge tiltalen.

Jentas far anmeldte truslene, og på ettersommeren ble han innkalt til avhør.

4. september dukket tiltalte opp på St. Hallvard videregående skole med en kjøkkenkniv i sekken som han stakk jenta med gjentatte ganger. Han ble raskt pågrepet, og har sittet varetektsfengslet siden.

LES OGSÅ:  Knivstukket 16-åring utenfor livsfare

Forklaring bak lukkede dører

Jenta forklarte seg om det som skjedde i Drammen tingrett mandag. Hennes bistandsadvokat, Harald Stabell, ba om at tiltalte skulle gå ut under forklaringen, men fikk bare medhold i at tiltalte skulle sitte bakerst slik at hun slapp å se ham.

– Hun har ikke frykt for ham her. Her kan han ikke gjøre henne noe, men hun var usikker på om hun ville klare å forklare seg med ham til stede, forklarte bistandsadvokat Harald Stabell. Tre fengselsbetjenter passer på tiltalte under rettssaken, men hun frykter fremtiden.

– Hun er redd for den dagen han kommer ut, sier Stabell.

Dommeren har nedlagt referatforbud fra forklaringen hennes, og Drammens Tidende kan derfor ikke gjengi hennes forklaring. 

Dommeren har også nedlagt referatforbud av forklaringen til den 20 år gamle tiltalte etter ønske fra hans forsvarer.

LES OGSÅ: Knivstikkingen i Røyken: – Mer alvorlig enn vi først trodde

Risikerer ni års forvaring

Ifølge risikovurderinger som er gjort av tiltalte er det fare for at han kan begå nye voldshandlinger.

– Han er i høyrisikosonen for voldshandlinger. Det kan derfor bli nedlagt påstand om forvaring i ni år, sa politiadvokat Martins. Om det blir nedlagt påstand om forvaring avgjør hun i løpet av rettssaken

20-åringens forsvarer, Marius Ihlebæk, er uenig og mener det er tilstrekkelig med tidsbegrenset straff.

Det er satt av fem dager til rettssaken. De neste dagene skal blant annet lærere og elever forklare seg.

LES OGSÅ: Elever og lærere skal vitne i drapsforsøk-saken 

16-åring fikk truende meldinger før hun ble knivstukket: – Du er ikke safe hvor enn du går