Terrorsiktet russer varetektsfengslet i fire uker for knivstikking i Kiwi-butikk

Oslo  20190118.
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) etterforsker knivangrepet mot en kvinne på Kiwi Fredensborg i Møllergata i Oslo torsdag som et mulig terrorangrep.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Oslo 20190118. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) etterforsker knivangrepet mot en kvinne på Kiwi Fredensborg i Møllergata i Oslo torsdag som et mulig terrorangrep. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto:

Av og
Artikkelen er over 1 år gammel

Advokaten mener russeren er psykisk syk.

DEL

LIER/OSLO: Den 20 år gamle russeren som er siktet for terror etter å ha knivstukket en kvinne i en Kiwi-butikk i Oslo, er varetektsfengslet i fire uker.

Det besluttet Oslo tingrett lørdag ettermiddag.

Mannens forsvarer, advokat Ola Lunde, mener 20-åringen ikke er tilknyttet noen terrororganisasjon og betegner ham som en ensom ulv som ikke har noe nettverk.

– Han er en forvirret og ensom gutt. Han sier at han ønsker å drepe europeere, som han mener har det for godt, sier advokaten.

PST har siktet mannen for brudd på straffelovens paragraf 131 som omfatter terrorhandlinger.

– Tilfeldig mål

Ifølge Ola Lunde var det tilfeldig at det var en kvinne i en Kiwi-butikk i Oslo som ble angrepet, og det var tilfeldig at mannen valgte Norge.

– Han sier at han har ønsket å drepe flere, og at Kiwi var et tilfeldig mål, sier Lunde.

Den siktede mannen er 20 år gammel, kommer fra den russiske republikken Basjkortostan og er russisk statsborger, opplyste PST-sjef Benedicte Bjørnland til NTB fredag. Han kom til Norge via Sverige torsdag.

Mannen er siktet for brudd på straffelovens paragraf 131 , som omfatter terrorhandlinger. PST vil vurdere om hendelsen påvirker det generelle trusselbildet.

Knivstukket da hun skulle betale

Offeret er en 25 år gammel kvinne fra Lier i Buskerud. Hun er kritisk skadd etter å ha blitt knivstukket.

Kvinnen ble knivstukket i ryggen da hun sto i kassa for å betale. Så skal han ha fektet med kniven mot kassamannen før han rømte fra butikken. Han ble pågrepet i nærheten av åstedet etter kort tid.

(NTB)

Artikkeltags