Gå til sidens hovedinnhold

10 av 23 er ikke returnert

Artikkelen er over 10 år gammel

Ett år etter opptøyene på Lierskogen ventemottak er fortsatt 10 av de 23 arresterte ikke sendt hjem. Tre av dem vet ikke politiet hvor er.

LIER: – Alle skal ut, har statssekretær Pål Lønseth i justisdepartementet uttalt om de 23 asylsøkerne som ble arrestert umiddelbart etter opptøyene på Lierskogen ventemottak en sommernatt i fjor.

Del på Facebook

Av dem er det bare en 37 år gammel iraker som er dømt. Han var pågrepet på det tidspunktet det startet å brenne, og var ikke med på selve ildspåsettelsen.

De 22 andre som ble pågrepet ble satt på gata få dager etter hendelsene.

Ett år etter brannen som Drammens Tidende skrev om i en større artikkel lørdag, er fortsatt 10 av de arresterte ikke sendt hjem, bekrefter Politiets utlendingsenhet (PU).

De ti:

  • En iraker som var antatt hovedmann soner en dom på tre år i Ringerike fengsel.
  • Tre personer er forsvunnet fra mottak.
  • Tre bor på ordinære mottak, men mangler ID-papirer så PU får ikke sendt dem hjem.
  • En person fra Somalia kan ikke politiet tvangsreturnere nå.
  • En person forbereder politiet uttransport på.
  • En iraker har saken sin behandling i UNE, og oppholder seg dermed lovlig i Norge.


De 12 som PU har sendt hjem, er sju tvangsreturnert, en person til Georgia og seks personer til Irak. Seks irakere har returnert frivillig, mens en iraker har saken sin til behandling i Utlendingsnemnda (UNE), og oppholder seg dermed lovlig i Norge.

- Ett år etter, er dette godt nok?

- Alt i alt er det ikke så ille når vi vet hvor tids og arbeidskrevende dette er, sier Lønseth.

LES OGSÅ: Planlegger mottak med minst 300 plasser

Krevende arbeid

PU kan ikke tvangsreturnere noen uten at korrekt identitet er fastslått. Et land vil naturlig nok ikke ta imot noen, uten at man er helt sikre på at det faktisk er en borger fra deres land
Samarbeider ikke vedkommende om å avklare sin egen identitet, så må PU bruke mye ressurser på å finne korrekte ID-papirer, forklarer Lønseth.

Han mener de har god kontroll på asylsøkerne, selv om politiet ikke vet hvor tre av de arresterte er.

– På tre av de 23 har vi ingen konkret adresse. Politiet har vurdert at det ikke er nødvendig med frihetsberøvelse av dem. Det er ingen usannsynlighet at de har forlatt Norge for egen maskin, sier Lønseth.

– De har vært prioritert i utsendelsesarbeidet, men vi må gjøre en skikkelig jobb i forkant, hvis ikke kommer de med flyet tilbake til Norge, sier han.

LES MER: Branndømt lover hevn