DRAMMEN: UDI vil åpne asylmottaket på Lierskogen, men naboene mener lukkede mottok ikke vil hjelpe.

Nå har nemlig Statsbygg fått i oppdrag av justisdepartementet å utrede mulighetene for en gjenetablering av asylmottaket, som brant for tre år siden.

I oppdraget ligger det et krav om å se på flere mottaksløsninger, samt å holde kostnadene lave.

Mann på kjøkkenet

– Hvorvidt det blir lukket eller åpent mottak er hipp som happ for meg. Den som vil, klarer alltids å komme seg ut. Jeg vil aldri være trygg eller kunne være alene hjemme, sier Line Kristiansen.

Hun og forloveden bor like ved og var tidligere nærmeste nabo til mottaket. Hun forteller at hun ble truet på livet flere ganger.

– En natt våknet jeg av at det sto en mann på kjøkkenet. Vi hadde glemt å låse døren, noe som aldri skjedde, og han hadde gått rett inn. Mannen ville ikke gå og kalte oss rasister. Da vi fikk ham ut og varslet politiet viste det seg at han hadde stjålet mobilen min, forteller hun.

– Da mottaket brant var vi ikke akkurat lei oss, forteller Line Kristiansen.

– Jeg tror jeg har fortrengt alt sammen nå, legger hun til.

LES OGSÅ: Lier kan få asylmottak igjen

Sluttet jobben

Line Kristiansen måtte slutte jobben som pleiemedhjelper for å kunne kjøre sønnen til skolen hver dag.

– Vaktene begynte klokken 07.00. Det gikk jo ikke, forteller hun.

Heller ikke svigerfaren i nabohuset, Ivar Stabæk, har særlig tro på at et eventuelt lukket mottak vil øke tryggheten.

– UDI legger ned mottaket i Oslo og flytte problemene over på oss på nytt. Vi har ingenting vi skal ha sagt, vi er David mot Goliat. I tillegg skal dette bygges så billig som mulig. Men det er jo bare klipp, klipp i gjerdet så er man ute. Nei, jeg tror ikke et lukket mottak vil øke tryggheten, sier Stabæk.

LES OGSÅ: Et overtramp fra staten

- Hjemmel til å lukke inne

Tidligere asylforkjemper Sylo Taraku mener asylsøkere med avslag på søknaden bør bo på egne mottak på Østlandet. For eksempel i Lier.

Statsminister Erna Solberg har overfor VG bekreftet at det vil bli egne mottak for asylsøkere med avslag på søknaden sin. Det vil også i større grad tas i bruk lukkede mottak.

– De med avslag har vi hjemmel til å lukke inne, hvis det er fare for unndragelse. Den nye regjeringen vil ta i bruk disse hjemlene, endre strukturen, slik at man får mer internering, sier drammenseren Sylo Taraku, som er generalsekretær i nettverket LIM (Likestilling-Integrering-Mangfold).

Tidligere var Taraku generalsekretær i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS).

Den tidligere asylsøkeren forteller at bussdrapene i Årdal viser at det er helt nødvendig å se på mottaksstrukturen man har nå.

- Må rydde opp

– Denne personen ville aldri blitt sendt til Årdal ved en slik mottaksstruktur, fordi han ble sendt etter endelig avslag. Samtidig er reisen til Årdal dyrere og mer krevende enn en retur til Spania. Det er jeg veldig kritisk til. Vi må få en opprydning i mottakssystemet, sier Taraku.

Han mener de som har fått avslag bør bo på egne mottak i nærheten av Oslo. Som for eksempel i et asylmottak i Lier.

– I denne typen mottak bør ikke de som har fått avslag oppholde seg lenger enn nødvendig, sier Taraku.

– Kan en slik sak være med på å skape mer hat eller fremmedfrykt mot en gruppe mennesker?

- Ja, det er alltid en fare for det. Mer frykt, mer skepsis, men det har vært drap begått av asylsøkere tidligere, som har gått i glemmeboka. Det er uro og frykt, men det vil gå over, sier Taraku, som understreker at man ikke må stigmatisere en stor gruppe.

LES OGSÅ: Frykter narkosalg og vinningskriminalitet

Ap: - Ingen fasit

Stortingsrepresentant Torgeir Micaelsen (Ap) sier til Drammens Tidende at det ikke finnes en fasit for hvordan asylpolitikken bør drives, men er ikke sikker på om egne mottak for de med avslag er løsningen.

– Vi har tidligere hatt utreisesentre, der det er skille mellom de med avslag og de som har søknad til behandling. Erfaringene derfra var ikke uten videre gode, og det var derfor vi gikk tilbake til systemet vi har nå. Men jeg er åpen for å diskutere forskjellige løsninger, sier Micaelsen.

LES OGSÅ: Raser mot staten