- Dere kan forandre verden

Av
Artikkelen er over 8 år gammel
DEL

Etter ha gjort begrepet «fremsnakking» kjent, introduserte kronprins Haakon elever ved St. Hallvard for ordet «verdighetshistorie», og overtok rollen som lærer.

LIER:
– Alle dere kan forandre verden, ved å gjøre noe godt for andre, sa kronprins Haakon da han avsluttet opplæringsdagen for «Global Dignity Day» på St. Hallvard videregående skole. En fullsatt sal med elever svarte med stående applaus og trampklapp, og i hodet hadde de puttet et nytt ord inn i vokabularet.

For etter at kronprinsen gjorde begrepet «framsnakking» kjent under ungdomskonferansen i forrige uke, introduserte han ordet «verdighetshistorie» under dagens arrangement.

Og siden hele resten av dagen var viet til denne ordet, skulle elevene få bruke det til gagns.
 

Sin verdighetshistorie

– En verdighetshistorie er en historie om en person som har løftet en annen. Det å gjøre noe bra for andres liv, og selv å få det bedre på grunn av det, forklarer kronprinsen fra talerstolen da han åpnet opplæringsdagen for «Global Dignity Day».
Så ba han alle klassene sette seg sammen og fortelle sine egne verdighetshistorier, og plukke ut noen som skulle få dele historiene sine med hele salen.

Kristian Lundø (17) fra Rosthaug videregående og Inger Kristine Ølstad (16) fra St. Hallvard var begge blant dem som fikk fortelle sin verdighetshistorie til salen.
 

En stor opplevelse

Inger Kristine fortalte om da klassen solgte kaker til inntekt for jordskjelvofrene på Haiti, mens Kristian fortalte om verdighetsfølelsen han selv fikk da han hadde fortalt en gruppe mennesker om sine egne problemer og depresjoner.

– Jeg har alltid hatt det vanskelig og har hatt depresjoner, og etter at jeg fortalte livshistorien min var det mange som kom opp til meg og fortalte hva de likte med meg. Det å bli gitt verdighet av mennesker jeg så vidt kjenner er stort, forteller han.

Kristian mener det viser at enkeltmennesker kan gjøre utrolig mye for andre.
 

God lærer

Kristian og Inger Kristine syntes også at kronprinsen fungerte godt som lærer.

– Klassen min hadde han som lærer, og han kom jo og håndhilste på alle, og satt seg ned og diskuterte med oss. Det hadde jeg ikke forventet at han skulle gjøre, sier Inger Kristine.

– Han bryr seg genuint om engasjementet vårt, og at han setter seg inn i situasjonen, mener Kristian.
 

Imponerte kronprinsen

Men kronprinsen var også imponert over elevenes innsats.

– Det er veldig morsomt å sitte og høre på de historiene som elevene selv kommer opp med. De er ganske variert. Noen handler om mennesker som lever i nød, mens andre handler om nære ting, som å hjelpe noen i klassen, sier kronprins Haakon, til Drammens Tidende.

Han mener også at man av og til undervurderer de små tingene man kan gjøre for andre.

– Det er jo sånn at den større helheten bygges opp av mindre deler, så hvis de mindre delene er bra, hjelper vi også til å skape et bedre samfunn, sier kronprinsen.

Her kan du se bildene fra kronprins-besøket.

Artikkeltags