Drapsdømt vil redde unge

– Når du har levd det livet jeg har levd og vært gjennom all faenskapen, da har du to valg. Enten dope deg ned, eller tenke positivt. Jeg har alltid tenkt positivt, forteller Sven-Eirik Utsi.

– Når du har levd det livet jeg har levd og vært gjennom all faenskapen, da har du to valg. Enten dope deg ned, eller tenke positivt. Jeg har alltid tenkt positivt, forteller Sven-Eirik Utsi. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Han var blant landets mest omtalte kjeltringer i 20 år. Nå vil Sven-Eirik Utsi (42) starte et nytt liv. På en gård i Lier.

DEL

LIER: Sven-Eirik Utsi har et klart mål. Han vil hjelpe vanskeligstilt ungdom. Drømmen er å starte opp det han kaller en treningscamp på en gård han har tilgang til i Lier. Målet er å redde ungdommene før de blir tunge kriminelle. Slik han mener han selv kunne blitt reddet, da han var tenåring.

For Utsi vet hva han snakker om. Etter å ha blitt dømt for et drap han begikk i 1990, har han levd 20 år som beryktet kriminell. I desember for et drøyt år siden ble han løslatt fra fengselet. For siste gang, har han bestemt seg for.

LES OGSÅ: Utsi får ikke prøveløslatelse

– Lier er ideelt

I Lier står det en gård som en bekjent av ham eier.

– Denne gården får jeg disponere fritt for å få til dette. Det er et helt ideelt område. På en så stor gård, er det plass til mange ulike tilbud, sier Utsi, som så tidlig i prosessen ikke vil røpe hvilken gård det er.

Planen er å bo på gården selv. Med på laget vil han ha en rekke fagpersoner. Han ser for seg at ungdom mellom 14 og 18 kommer og bor der i en viss periode og følge et opplegg, for å få hjelp til å leve videre selv. Det handler om sysselsetting og mestring.

LES OGSÅ: Utsi funnet skyldig i pengetransportran

– På gården kan man ha mange ulike oppgaver. Og hvis man kunne fått til et opplegg sammen med ulike bedrifter i nærmiljøet, kunne man fått ungdommene ut i arbeid, sier han.

- Vil ikke bortforklare

Men Utsi er klar over at veien fram er lang. Ikke minst på grunn av bakgrunnen hans.
drapsmann over natta

– Du kjenner navnet mitt, men ikke historien min. Jeg vil ikke bortforklare, men som regel er det en forklaring på hvordan ting startet, sier Utsi.

Hans versjon av historien er at det startet med en vanskelig barndom med en alkoholisert og voldelig far. I nabohuset bodde mannen som han senere skulle drepe. Faren til nabogutten har ifølge Utsi mishandlet mange grovt, inkludert ham selv.

LES OGSÅ: Dømt til syv år for ranet i Drammen

Dagen alt gikk galt

Natt til 2. januar 1990 er datoen da alt går galt. Denne natten blir Sven-Eirik Utsi drapsmann. Han er 22 år. Etablert i eget hus i hjembygda i Finnmark. Han har fast jobb og satser på crosskjøring.

Denne kvelden kommer en gjeng menn på besøk til ham. De snakker om nabofaren, for de andre gutta har også dårlige erfaringer med ham.

– Det balla på seg da vi begynte å snakke om ham. Det endte med at jeg tenkte det var på tide å sette ham på plass. Det var aldri meningen at han skulle dø. Jeg skulle bare gi ham en skikkelig omgang juling, sier Utsi.

Han ble til slutt dømt til fem års fengsel for uaktsomt drap.

Kjeltringskole

Deretter gikk livet i utforbakke. Det var i fengselet han ble kriminell.

– Fengslet er en høyskole for videre karriere innen kriminalitet. Jeg taklet det på en måte som gjorde meg beryktet. Deretter hadde jeg det gående, sier han i dag.
Gjennom mange år i fengsel har Utsi sett hvordan denne formen for kriminalomsorg skaper tilbakefall.

– I fengselet mister man nettverk, familie og trua på seg selv. Når du er ferdig, står du der. Det eneste du har, er en søppelsekk i hånden, null kroner på konto og ei blokk med nye kontakter, ideer og planer. Det er dømt til å gå galt, sier han.

I tillegg til at han drømmer om å starte et opplegg for ungdom, vil han hjelpe andre kriminelle.

– De som sitter i fengsel, trenger en talsperson som har opplevd det selv. Vi må få tilbakefallsprosenten ned, sier han.

Må bygge tillit

Drapsmann. Det er et stempel han må leve med resten av livet. Daglig møter Utsi problemer på grunn av historien sin. Det er for eksempel ikke lett å få leie leilighet når du heter Sven-Eirik Utsi.

– Folk googler meg, og det første som kommer opp er drapsmann. Det sier seg selv at det ikke er så heldig, sier han.

Utsi er ferdig med alt det grusomme han har gjort de siste 20 årene. Han står for det han har gjort og føler han har gjort opp for seg.

Likevel forstår han at det vil henge med ham for alltid. Derfor er han også forberedt på reaksjoner fra naboene til gården i Lier.

– Folk vil være skeptiske. Det forstår jeg. Jeg veit at det kommer til å ta tid. Jeg må bygge tillit stein på stein, sier han.

Lier-ordfører: - Har sonet

Ordfører Ulla Nævestad (H) i Lier er i utgangspunktet positiv til planene. - Ideen er veldig god. Hvis han kan få tak i en gård og oppfylle de kravene som stilles for å drive en slik type institusjon, så er det jo fritt fram for å gjøre det, sier hun.

Hun forstår likevel at folk kan være skeptiske og at det kan bli utfordrende å etablere seg i et nabolag.

- Det er en særdeles alvorlig forbrytelse han har sonet for. På den annen side er det slik i Norge at når man har sonet, skal man ha muligheten til en ny start, sier hun.

Artikkeltags