Eksplosjon i Oslo sentrum

Alt av vinduer ut mot Akersgata gikk, melder vitner.

Alt av vinduer ut mot Akersgata gikk, melder vitner. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

En kraftig eksplosjon har rammet flere bygg i området rundt regjeringskvartalet. Det råder fullstendig kaos, og flere fra distriktet opplevde eksplosjonen på nært hold.

DEL

OSLO: En kraftig eksplosjon har rammet regjeringskvartalet i Oslo. Vinduene er blåst ut i en rekke etasjer, melder NTB. VG-bygget er også rammet av eksplosjonen, som skjedde ved 15.30-tiden.

Del på Facebook

Et av øyenvitnene sier til NTB at «alle vinduer» i høyblokken er knust og i første etasje er nesten hele etasjen blåst vekk.

Også flere bygninger i nærheten, blant annet VG-bygget har fått store skader.

TV2 melder at det er en bombe som har gått av i nærheten av Youngstorget.

TV2 har evakuert sine lokaler. I tillegg er Oslo Sentralstasjon evakuert, melder politiet.

VG nett skriver at politiet har bekreftet at det er en terrorhandling.

Flere døde og skadede

Politiet bekrefter i en pressemelding klokken 16.48 at det er døde og skadede i forbindelse med ekplosjonen, melder VG

- Store deler av Oslo sentrum er evakuert, og politiet oppfordrer publikum til ikke å oppholde seg i Oslo sentrum. Politiet ber også om at pulbikum begrenser bruken av mobiltelefon, skriver de i en pressemelding.

Store deler av regjeringskvartalet ser ut som en krigssone. Det ligger fortsatt skadde i området, og folk fraktes vekk av redningsmannskapene.

Umiddelbart etter eksplosjonen kunne man se en livløs person hengende ut av et vindu. Menn og kvinner dekket av blod tok seg ut av de rammede bygningene, skriver VG.

Utenfor Finansdepartementet satt flere personer fullstendig tildekket i blod. Minst ett lik lå tildekket av et blodig teppe.

Flere av de skadde som ble kjørt bort av ambulanser hadde tilsynelatende svært alvorlige skader.

(artikkelen fortsetter under bildet)

eksplosjon i Oslo

Ristet i hele bygget

Atle Jørstad (26) fra Hurum satt på jobb i VG-huset da eksplosjonen fant sted.

- Vi satt og jobbet med en sak, plutselig hørte vi at det ristet i bygget og ruter som knuste. Vi ante ikke hva som skjedde, men måtte bare løpe ut. Da vi ned på gateplan så vi knuste i ruter i hele kvartalet. Både i VG –huset og på Deli de Luca som ligger like ved.

- Da jeg kom ut så jeg folk som blødde, det er som å være i en film. Etter det jeg har hørt er det verst i regjeringskvartalet. Det er totalet kaos her, sier Jørstad til Drammens Tidene.

Kilder i VG sier til dt.no at ingen ansatte i VG skal være alvorlig skadd.

- Ikke noe amatørgrep

Jan Ovind, fra Drammen, er kollega av Jørstad og befant seg også på VG-huset da det smalt.

- Jeg satt på jobb i 6 etasje da det smalt. Det smalt så jævlig. Alt av vinduer ut mot Akersgata gikk, inkludert glasstaket. Det var så mye glass ute at det var nesten umulig å komme seg ut. Det så ut som alle vinduene i regjeringskvartalet hadde gått. Det var en merkverdig stemning, forteller Ovind.

- Dette er ikke noe amatørangrep, det virker som det er noe virkelig solid.

Da VGs ansatte sto ute på gaten kunne de se en stor røykbølge. Ovind beskriver synet som møtte han i Akersgata som krigssti.

- Det var helt stille da vi kom ut, folk lå utenfor bilene sine. Noen hinket, noen fulle av blod. Det var fullstendig krigsstemning.

- Vi sto der ute på gaten i noen minutter før politibiler og ambulanser kom. Det er så surrealistisk, du føler deg helt fullstendig hjelpeløs, forteller Ovind.

Alle er nå evakuert fra området og store deler av Akersgata er stengt.
 

- Folk løp og ropte «bombe!»

Kristoffer Arnesen fra Drammen jobber i Monster og var på stedet da det skjedde:

- Jeg sitter i bilen og er litt småshaky.

- Vi så at vinduene blafret og hørte et smell, så så vi røyk drive forbi.

- Det minnet om en gasseksplosjon. Skjønte at det var noe annet enn en ulykke

En annen som var på jobb da eksplosjonen gikk av, var Jan Rune Idal fra Drammen.

- Jeg satt på kontoret i Akersgata 28 da jeg hørte et smell. Alarmen gikk i kjøpesenteret under oss, så vi skyndte oss ut. Folk løp og ropte ”Bombe!” Vi løp noen hundre meter og søkte tilflukt i en pub ved Lille Grensen.

- Folk oppfører seg rimelig normalt. Alle snakker i mobilen, det er ikke så mye vi kan gjøre, sier Idal som jobber i Mediasite.

Tidlig på stedet

- Jeg og noen kollegaer var på stedet 2-3 minutter etter eksplosjonen og opplevde området som meget dramatisk, og det så ut som en krigsone, skriver Harpreet Singh fra Drammen i en e-post til Drammens Tidende.

Han forteller at han ga førstehjelp til en av de skadde, og la et pledd over en død person.

- I etterkant er jeg kjempesjokkert over at trygge Norge er blitt utsatt for noe slikt, skriver Singh.

 Politiet sperrer av Oslo sentrum 

Politiet har sperret av store deler av sentrum av frykt for nye eksplosjoner. Det er kommet flere ubekreftede meldinger om at det også skal ha skjedd en voldsom eksplosjon i Stortingsta, like nedenfor Stortinget.

Mange personer lå blødende, mange åpenbart truffet av glassplinter som falt fra de ødelagte vinduene.

En kvinne lå utenfor Finansdepartementet og fikk akutthjelp av forbipasserende inntil ambulanse kom til. Mer og mindre sjokkskade personer virret omkring i gatene.

Det tok fem-ti minutter før den første ambulansen viser. Det var umulig å nærme seg Regjeringskvartalet, der røyk veltet ut av ødelagte vinduer.

Statsministeren er i sikkerhet

Bygningen som huser blant annet statsministerens kontor er påført store skader. skriver VG Nett. De skriver også at mange personer er skadd.

Jens Stoltenberg skal være i sikkerhet.

Øyenvitner sier det kan se ut som om en bil utenfor høyblokken har vært utgangspunktet for eksplosjonen. Trykkbølgen var så kraftig at vinduer helt ned til Folketaterbygningen ble blåst ut.

Ambulansepersonell behandler flere skadde på gata utenfor regjeringsbygget, men det er ennå for tidlig å si noe om hvor mange som er skadd og hvor alvorlig skadene

- Visste at dette kunne skje

En kilde i departementet mener politiet visste at noe slikt kunne skje:

- Noe tilsier meg at politiet og sikkerhetsmyndighetenr visste at dette kunne skje. Før sommeren ble sikkerheten økt kraftig i retning av potensielle bomber på utsiden av regjeringskvartalet, sier en anonym kilde i næringsdepartementet til dt.no.

dt.no kommer tilbake med mer.

Artikkeltags