Får både fagbrev og studiekompetanse på fire år

Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

På fire år skal disse elevene både bli helsefagarbeidere og ta fagene de trenger for å studere videre.

DEL

LIER: – Ja takk, begge deler, sier Lise Christine Wam (16), Kaja Christine Strand (19) og Malin Grønland (15).

De og 44 andre ungdommer har søkt på det splitter nye utdanningsløpet ved Lier videregående skole. I løpet av fire år skal elevene både ta fagbrev som helsearbeidere og få studiekompetanse.

Det er bare 15 plasser og onsdag i forrige uke fikk 16 søkere møte potensielle arbeidsgivere. Lise Christine, Kaja og Malin har alle et brennende ønske om å jobbe med mennesker.

– Jeg vet at jeg vil jobbe med noe innen helse, men jeg er usikker på hva. Jeg tror en slik utdanning vil gjøre det enklere for meg å velge, sier Lise Christine.

Beintøft opplegg

Hvis hun er blant de heldige som får plass, skal hun kombinere arbeidspraksis og skolegang i et hardt fireårig løp. For både å få nok praksis og undervisning på skolen, må elevene ofre både høst- og vinterferie.

– Det blir nok beintøft, men Lise Christine er superklar for å få det til, forteller moren Mette Wam.

– Hun er en omsorgsperson, så det er helt naturlig for henne å velge denne retningen. Når hun i tillegg får studiekompetanse, er det ikke tvil.

For å kunne ta fagbrev, går man først to år på yrkesfag på videregående skole. Etter to år som lærling, kan man gå opp til fagprøve. Det nye utdanningsløpet ved Lier videregående skole legger opp til to dager praksis og tre dager skole de to første årene.

De to siste skal elevene ha arbeidspraksis tre dager og skole to dager. Også elever på service og samferdsel kan være med på et lignende opplegg innen kontor/administrasjon, salg og sikkerhet.

LES OGSÅ: Asli er best i fylket

God investering

Det private sykehjemmet Villa Skaar i Sylling har sagt ja til å ta imot praksiselever i helsefag. Faglig leder Thomas W. Riis tror det kan bli en god investering på sikt:

– Klart de vil trenge litt ekstra oppfølging i starten, men etter fire år vil vi helt klar komme ut i pluss, sier han.

– Vi ser på lærlinger som en ressurs. De har ofte nye ideer og andre måter å se ting på enn oss som har jobbet med dette lenge.

Også Aleris og kommunene Lier, Røyken, Nedre Eiker og Asker har sagt ja til å ta imot praksiselever i helsefag. Drammen kommune sa først nei, men er nå i tenkeboksen.

LES OGSÅ: Læreplassen ryker med høyt fravær

Kunne hatt tre klasser

47 søkere ønsket å starte på den nye helsefagutdanningen på Lier videregående skole. Bare 15 får plass.

– Det er mange godt kvalifiserte søkere som ikke får plass. Vi kunne faktisk hatt tre klasser, sier rektor Anne Johanne Guldvik.

Hun var spent på hvor mange som ville søke. Nå kan skolen velge og vrake i gode kandidater.

– De som får plass har et høyt karaktersnitt og har vært inne til intervju. De er topp motiverte, sier Guldvik.

Andre saker på dt.no:

Kjempet seg videre til VM

Tre hentet opp etter eksplosjon

Turgåer fikk stein i hodet

Artikkeltags