LIER: Det er strålende høstsol utenfor Haugestad. Inne i møtelokalet forsøker rådmann Hans-Petter Christensen å tegne et bilde av en økonomi så mørk som en regntung oktoberkveld.

For i løpet av de neste tre årene må Lier kutte godt over 60 millioner kroner, selv om kommunen faktisk har god økonomi, ifølge rådmannen.

Skolesektoren har kuttet tolv millioner de siste tre årene. De neste tre må lærere og elever i Lier klare seg med 18 millioner kroner mindre.

Kuttforslag

Foran andre virksomhetsledere i kommunen og Liers folkevalgte, serverte rektor Nina Høglund ved Sylling skole en liste med forslag for å bedre økonomien i Lier-skolen. Blant annet å legge ned skoler.

– Kanskje det er bedre å klare seg med færre skoler med bedre kvalitet, sier Høglund til Drammens Tidende etter presentasjonen.

Vil unngå flate kutt

Høglund la ikke skjul på at kuttene kan bli tøffe for dem som rammes. Men oppfordret politikerne til å ta skikkelige grep for å unngå flate kutt. Dét er det nemlig ikke rom for i Lier-skolen.

– Nå må politikerne ta noen skikkelige avgjørelser, sier rektor Nina Høglund.

– Vi vil gjerne unngå kutt som går på undervisningen. Derfor foreslår vi dette. Kutte må vi uansett, fortsetter Høglund.

Farlig skolevei

I tillegg til færre skoler, foreslår arbeidsgruppen å stramme inn på skoleskyss-ordringen. I fjor brukte kommunen cirka sju millioner på å frakte skoleelever trygt til og fra skolen.

I flere tilfeller omtales veien som farlig i skoletiden, mens ungene bruker veien fritt på fritiden, mener skolelederne.

Arbeidsgruppen mener også at politikerne må vurdere om det er nødvendig å ha en egen miljøarbeider tilknyttet skolene i Lier. De foreslår også å kutte ut SFO til elever på ungdomstrinnet.

- God økonomi

Sylling-rektor Nina Høglund innrømmer at det er vanskelig å forsvare kutt samtidig som Liers økonomi beskrives som god. Det samme sier rådmann Hans-Petter Christensen.

– Samlet sett har vi en god økonomi, men det er vanskelig å si når vi skal skjære ned 60 eller nærmere 100 millioner kroner, sier rådmannen.

Forstår rektorene

Gruppeleder for Arbeiderpartiet Bård Strand syns det er bra at skolelederne kommer med forslag til kuttområder. Han forstår at rektorene er lei av flate kutt.

– Flertallspartiene kan ringe når de har noe de vil prate om. Det har ikke virket som det er vilje til å ta upopulære avgjørelser, sier Strand.

Økte egenandeler?

Høyres gruppeleder Søren Falch Zapffe tar kritikken fra Strand med knusende ro. Han sier det er helt uaktuelt å legge ned Nordal og Oddevall skoler, men mener det er viktig å ta grep som monner.

– Jeg er ikke fremmed for å øke egenandelene over hele fjøla, sier Høyre-politikeren.
Zapffe understreker at slike samlinger som i går er svært nyttige, og at han gjerne skulle hatt flere av dem.